Τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν είναι: 1.Τίτλος του έργου 2.Συντελεστές (ηθοποιοί που έπαιξαν στο ραδιόφωνο, σκηνοθέτες κλπ) 3.Υπόθεση 4.Κάτι άλλο που εσείς θα μας προτείνετε


Διευκρινίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) για τα έργα αυτά τα οποία όποιος θέλει μπορεί να τα προμηθευτεί από τα σημεία διάθεση της Ραδιοτηλεόρασης. ......................................... Επιστροφή στο Radio Theatre



Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΚΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ (1961) ΤΟΥ ΜΑΞ ΦΡΙΣ

Το έργο σκιαγραφεί με καυστικό τρόπο την τραγωδία και τα αδιέξοδα του αντιπροσωπευτικότερου τύπου της σύγχρονης κοινωνίας μας, δηλαδή του καλοβολεμένου αστού και ενώ μοιάζει με κωμωδία δεν είναι. «Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές», είναι μια παραβολή επάνω στον άνθρωπο ο οποίος τρέμει το ξεβόλεμα και κάθε αλλαγή περισσότερο από μια καταστροφή όπως αυτή που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά.

Βασικός ρόλος ο Θεόφιλος Μπήντερμαν ένας μικροαστός ο οποίος κοιτάζει την δουλίτσα του και το «σπιτάκι» του. Ένας ανθρωπάκος που δεν διστάζει να επιβληθεί στους πιο αδύναμους αλλά φέρεται σαν κόλακας σ’αυτούς που θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τη δική του. Μαζί με τη γυναίκα του παρατηρούν τις πυρκαγιές που ξεσπούν γύρω τους και μονολογούν : «Ευτυχώς που δεν είναι στο δικό μας σπίτι.....». Μόνο που δεν έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι φιλοξενούν στο σπίτι τους δύο εμπρηστές, που με θράσος αλλά αριστοτεχνικό τρόπο, έχουν κάνει κατάληψη στη σοφίτα τους, με σκοπό να τους βάλουν φωτιά. Το πιο τραγικό μάλιστα είναι ότι ο ίδιος ο Μπήντερμαν τους προσφέρει ..... τα σπίρτα!

Μια πραγματεία για το ατομικό χρέος και την κοινωνική ευθύνη του σύγχρονου ανθρώπου δοσμένη με επικά στοιχεία του Μπρεχτικού Θεάτρου σε μια συνύπαρξη με το Θέατρο του παραλόγου.
Μια καυστική καταγγελία για τον κάθε ένα ξεχωριστά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, που ανέχεται, φιλοξενεί, θρέφει αλλά και που συνεργάζεται στο τέλος με τους κάθε λογής «εμπρηστές» προσφέροντας τους μάλιστα και τα ...... σπίρτα!



Ο Μαξ Φρις (Max Frisch 1911-1991) γεννήθηκε στη Ζυρίχη, ταξίδεψε σε πολλά μέρη και πέθανε στη πόλη του, που τη θεωρούσε το πιο βαρετό μέρος πάνω στη γη. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γερμανική φιλολογία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος μέχρι να αφοσιωθεί στο γράψιμο το 1955. Μαζί με τον Φρίντριχ Ντύρενματ αποτελεί τον εκπρόσωπο της σύγχρονης ελβετικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα έργα του είναι τα θεατρικά Ο κύριος Μπίντερμαν και οι εμπρηστές και Ανδόρρα, τα μυθιστορήματα Στίλλερ, Το όνομά μου ας είναι Γκάντενμπάιν, Ο Κυανοπώγων, καθώς και τα ιστορικά μελοδράματα Το Σινικό Τείχος και Όταν τελείωσε ο πόλεμος. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους συγγραφείς της μεταπολεμικής εποχής: ο Μαξ Φρις σχολιάζει τα διλήμματα του εικοστού αιώνα, περιφρονώντας τα χρηστά ήθη και τις ηθικές επιταγές της αστικής Ευρώπης.



Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Κώστας Ρηγόπουλος Μαρία Γιαννακοπούλου, Γιάννης Αργύρης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Άννη Παπακωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος