Τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν είναι: 1.Τίτλος του έργου 2.Συντελεστές (ηθοποιοί που έπαιξαν στο ραδιόφωνο, σκηνοθέτες κλπ) 3.Υπόθεση 4.Κάτι άλλο που εσείς θα μας προτείνετε


Διευκρινίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) για τα έργα αυτά τα οποία όποιος θέλει μπορεί να τα προμηθευτεί από τα σημεία διάθεση της Ραδιοτηλεόρασης. ......................................... Επιστροφή στο Radio Theatre



Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Η τρελή του Σαγιό (1954) του Ζαν Ζιρωντού

Μία ιστορική ηχογράφηση, από τις παλιότερες που φυλάσσεται στο αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τη θρυλική ηθοποιό του θεάτρου μας Κυβέλη.

Υπόθεση: Στο Σαγιό, κεντρική συνοικία του Παρισιού, η ζωή των καθημερινών ανθρώπων κυλάει χαλαρά κι η Ορελί, μια εκκεντρική, αλαφροΐσκιωτη μεγαλοκυρία που ζει σ' ένα υπόγειο, είναι το "καλό πνεύμα". Λύνει τα μικροπροβλήματα, σκορπίζει ζωή και χαμόγελο και προστατεύει τη γειτονιά από τους κακούς ανθρώπους, "αυτούς που σφίγγουν τα χείλια, που δίνουν στα κλεφτά κλοτσιές στα ζώα, τους εχθρούς των δέντρων, τους εχθρούς των ζώων". Μια μέρα, πέφτει στην αντίληψή της ότι πλούσιοι μεγαλοκαρχαρίες ετοιμάζονται να ξεθεμελιώσουν τη συνοικία αναζητώντας πετρέλαιο. Κι αυτή αναλαμβάνει να τους εξαφανίσει, ώστε να πάψουν να απειλούν τον κόσμο της.

Το τελευταίο έργο του Ζαν Ζιροντού γράφτηκε σε μια δύσκολη εποχή (1943) και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1945, μετά το θάνατο του συγγραφέα. Η πρώτη μάλιστα παρουσίαση του έργου στη χώρα μας, πάλι από το Εθνικό, με την Κατίνα Παξινού και σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή, σε εξίσου ταραγμένες εποχές (1966), είχε κάνει πάταγο.

Ζιροντού Ζαν (Από την Live-Pedia.gr)
Γάλλος συγγραφέας, διηγηματογράφος & δραματουργός (Μπελάκ,Οτ-Βιέν 1882-Παρίσι1944). Από τα φοιτητικά του ακόμα χρόνια ταξίδεψε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και διορίστηκε για ένα χρονικό διάστημα διπλωμάτης. Πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και για τις πολεμικές του υπηρεσίες του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Στη γαλλική λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1909 με τη συλλογή διηγημάτων "Ρrονinciales" και ακολούθησαν τα διηγήματα "Η Σχολή αδιαφόρων", "Αναγνώσματα για μια σκιά", "Σιμών ο περιπαθής" και "Ζίγκφριντ και Λιμουζέν". Το τελευταίο είχε μεγάλη απήχηση στο γαλλικό κοινό, γιατί ζωντάνευε με πολύ ανθρωπισμό το δράμα του πολέμου, ώστε γρήγορα διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και ανεβάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1928. Από το έργο αυτό και μετά ο Ζ. επιδόθηκε στο θέατρο και ιδιαίτερα στο δράμα. Από τα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν: "Αμφιτρύων", "Ιντερμέτζο", "Τέσα, η νύμφη με την πιστή καρδιά", "Συμπλήρωμα στο ταξίδι του Κουκ", "Ο Τρωικός πόλεμος δε θα γίνει", "Ηλέκτρα", "Άσμα ασμάτων", "Η τρελή του Σαγιό" κ.ά.

Από το ραδιόφωνο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 15/2/1954, από την εκπομπή Το Θέατρο της Τετάρτης.

Η μετάφραση και διασκευή είναι του Μίνωα Βολανάκη
Παίζουν : Κυβέλη, Μιράντα, Ρίτα Μυράτ, Μαρία Αλκαίου, Βάσω Μεταξά, Χρήστος Τσαγανέας, Λυκούργος Καλλέργης, Παντελής Ζερβός, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γκίκας Μπινιάρης, Κώστας Παππάς, Γιώργος Λευτεριώτης
Σκηνοθεσία : Μήτσος Λυγίζος