Τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν είναι: 1.Τίτλος του έργου 2.Συντελεστές (ηθοποιοί που έπαιξαν στο ραδιόφωνο, σκηνοθέτες κλπ) 3.Υπόθεση 4.Κάτι άλλο που εσείς θα μας προτείνετε


Διευκρινίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) για τα έργα αυτά τα οποία όποιος θέλει μπορεί να τα προμηθευτεί από τα σημεία διάθεση της Ραδιοτηλεόρασης. ......................................... Επιστροφή στο Radio Theatre



Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ του ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΝΤΥΡΡΕΝΜΑΤ 1977

Έργο του Ελβετoύ δραματουργού Φρίντριχ Ντύρρενματ, η θεατριική παραγωγή του οποίου αναζωογόνησε μετά τον πόλεμο τηv κεντροευρωπαϊική σκηνική τέxνn. Όλα σχεδόν τα έργα του αποτελούν θεατρικές παραβολές με ηθικοπλαστικές προεκτάσεις, κυνικό χιούμορ και σκηνικά πυρoτεχνήματα, πάντα μέσα στο πλαίσιo της παγκόσμιας επικαιρότητας.

............................................................Dürrenmatt, Friedrich γεννήθηκε το 1921 στο Κονολφίνγκεν, ένα χωριό κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας. Γιος διαμαρτυρόμενου παπά, σπούδασε στη Βέρνη και στη Ζυρίχη φιλοσοφία και θεολογία. Στην αρχή εργάστηκε σαν γραφίστας και σχεδιαστής και ταυτόχρονα έγραψε τα πρώτα του δράματα και διηγήματα. Το 1947 έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση σαν θεατρικός συγγραφέας με το έργο του "Εs steht geschrieben" ("Είναι γραμμένο"), το οποίο προκάλεσε στη Ζυρίχη θεατρικό σκάνδαλο. Ακολούθησαν "Ο τυφλός", "Ο Ρωμύλος ο Μεγάλος", "Ο γάμος του κυρίου Μισισιπή", "Ένας άγγελος έρχεται στη Βαβυλώνα". Οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν με τα δύο έργα που τον έκαναν γνωστό σ' όλο τον κόσμο και τα οποία παίχτηκαν και στην Αθήνα από το Εθνικό Θέατρο: "Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας" και "Οι φυσικοί". Το τελευταίο του από μια μεγάλη σειρά θεατρικών έργων ήταν το "Der Meteor" (1967) που παίχθηκε ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και είχε μεγάλη επιτυχία. Όλα αυτά έχουν κάνει τον Ντύρενματ έναν από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους συγγραφείς της Ευρώπης. Είναι το "τρομερό παιδί" της ελβετικής λογοτεχνικής ζωής, ένα πνεύμα ανήσυχο, δηκτικό, ειρωνικο και κριτικό, που με κάθε νέο έργο του ξαφνιάζει και τρομάζει τον κόσμο.


Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου 1977 από τηv εκπoμπή Το Θέατρο.

Mετάφραση - σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομμάτης
Aκoύγονται οι ηθοποιοί:
Νίκος Λυκομήτρος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος ,Ρένα Βενιέρη, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Αρτέμης Μάτσας, Δημήτρης Παπαγιάννης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Θεόδωρος Δημήτριεφ, Κική Ρέππα ,Δημήτρης Βεάνος.