Τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν είναι: 1.Τίτλος του έργου 2.Συντελεστές (ηθοποιοί που έπαιξαν στο ραδιόφωνο, σκηνοθέτες κλπ) 3.Υπόθεση 4.Κάτι άλλο που εσείς θα μας προτείνετε


Διευκρινίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν σύνδεσμοι (links) για τα έργα αυτά τα οποία όποιος θέλει μπορεί να τα προμηθευτεί από τα σημεία διάθεση της Ραδιοτηλεόρασης. ......................................... Επιστροφή στο Radio Theatre



Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

27 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.).

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο.

Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ κ.ά. Φέτος το μήνυμα έγραψε η Βρετανίδα ηθοποιός Dame Τζούντι Ντεντς.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είθισται να διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.

Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου Dame Judi Dench

«Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αποτελεί ευκαιρία για να γιορτάσουμε το Θέατρο στις τόσες και τόσες μορφές του. Το θέατρο είναι πηγή διασκέδασης και έμπνευσης και έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους που υπάρχουν στον κόσμο. Όμως μπορεί να είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό, αφού προσφέρει επίσης ευκαιρίες εκπαίδευσης και ενημέρωσης.
Σ’ όλο τον κόσμο παίζεται θέατρο και όχι πάντα σε παραδοσιακό θεατρικό περιβάλλον. Παραστάσεις μπορούν να προκύψουν σε ένα μικρό χωριό στην Αφρική, κοντά σε ένα βουνό στην Αρμενία, σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό. Το μόνο που χρειάζεται, είναι ένας χώρος και ένα κοινό. Το θέατρο έχει τη δυνατότητα να μας κάνει να χαμογελάμε, να μας κάνει να κλαίμε, αλλά πρέπει επίσης να μας κάνει να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε.

Το θέατρο προκύπτει μέσα από την ομαδικότητα. Οι ηθοποιοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο προσκήνιο, όμως υπάρχει επίσης ένας υπέροχος κόσμος ανθρώπων που βρίσκεται στο παρασκήνιο. Είναι εξίσου σημαντικοί όσο και οι ηθοποιοί και τα διαφορετικής φύσης εξειδικευμένα ταλέντα τους καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση μιας παράστασης. Έχουν κι αυτοί μερίδιο σε όποιο θρίαμβο και επιτυχία προκύψει.

Η 27η Μαρτίου έχει καθιερωθεί επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Με πολλούς τρόπους θα πρέπει κάθε μέρα να θεωρείται μέρα θεάτρου, καθώς έχουμε την ευθύνη να συνεχίσουμε την παράδοση να ψυχαγωγούμε, να εκπαιδεύουμε και να διαφωτίζουμε το κοινό μας, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε».
--- Η μετάφραση του μηνύματος για το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου έγινε από τους Βίκυ Μαντέλη & Νεόφυτο Παναγιώτου.

Πέρυσι – ελπίζουμε και φέτος τόσο οι Δήμοι όσο και πολλά θέατρα είχαν παραστάσεις με δωρεάν είσοδο. Επειδή στα θέατρα θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας τηλεφωνήστε στο θέατρο της επιλογή σας έγκαιρα για να ενημερωθείτε αν θα υπάρξει τέτοια προσφορά και να κάνετε κράτηση.

Κατάλογοι Θεάτρων

Επίσης η 21η Μαρτίου δεν είναι αφιερωμένη μονάχα στην ποίηση. Είναι αφιερωμένη και σε μια άλλη, εξίσου ποιητική αλλά περισσότερο «ταπεινή» τέχνη, αυτήν του κουκλοθέατρου. Παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου: Όταν οι κούκλες ζωντανεύουν...
Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθεάτρου (Α. Κωνσταντίνου 28, Ά. Ανάργυροι)
Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ.

Τώρα που οι ελληνικές ιστοσελίδες με τα torrent χάθηκαν από το διαδίκτυο και οι γρήγορες ταχύτητες των adsl συνδέσεων φαντάζουν για τους περισσότερους πολυτέλεια χωρίς νόημα … ακούστε μια πρόταση επισκεφθείτε και περιηγηθείτε στο Ψηφιακό Αρχείο της Ε.Ρ.Τ.
Εκεί θα βρείτε πανέμορφες εκπομπές - διαμάντια και την από καρδιάς διάθεση να ευχαριστήσετε έστω και νοερά τους συντελεστές των εκπομπών αυτών.
Και φυσικά ότι μου αρέσει το κατεβάζω στον υπολογιστή μου.

Εγώ ... σήμερα κατέβασα .. αυτά: ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΕ Η ΣΒΑΣΤΙΚΑ, ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ, ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΤΟΙ ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 1974,
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ 1982
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Κούρος (1960) του Νίκου Καζαντζάκη


Κούρος ή Θησέας

Υπόθεση (πηγή)
Έξω από την πόρτα του Λαβύρινθου, ο Θησέας περιμένει τη στιγμή να αναμετρηθεί με το θρυλικό Μινώταυρο, ενώ παράλληλα αναλογίζεται πώς ξέφυγε από τα τεχνάσματα των Μινωιτών, που προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν από το σκοπό του. Η Αριάδνη του στέλνει μήνυμα, ομολογώντας του τον έρωτά της και του ζητά να συναντηθούν τα μεσάνυχτα, αλλά εκείνος απαντά αρνητικά.

Η κοπέλα, απτόητη, πηγαίνει και τον βρίσκει επί τόπου, πιστεύοντας ότι η άρνησή του οφείλεται σε ένα είδος ερωτικού παιχνιδιού. Όσο κι αν ο Θησέας της δηλώνει προσβλητικά ότι αδιαφορεί γι' αυτήν, επιμένει και του υπόσχεται ότι θα τον βοηθήσει να κατακτήσει την Κρήτη και θα τον ακολουθήσει στην Αθήνα· επιπλέον, του ομολογεί ότι πράγματι την έστειλε ο Μίνωας για να τον αποπλανήσει.

Ο Μίνωας δεν αργεί να εμφανιστεί· η στάση του δείχνει ότι είναι συμφιλιωμένος με την ιδέα του τέλους και της καταστροφής. Αντιμετωπίζει τον Θησέα φιλικά, τον συμβουλεύει για τη συνάντησή του με το Μινώταυρο και του δίνει την ευχή του, ενώ η Αριάδνη τον οδηγεί στο Λαβύρινθο. Σύντομα, η γη σείεται από την πάλη· λίγο αργότερα, ο Θησέας βγαίνει μαζί με την Αριάδνη και δίνει το σύνθημα της αναχώρησης.

Η βασιλοπούλα πιστεύει ότι ο Θησέας νίκησε, όμως εκείνος μιλά αινιγματικά για την εμπειρία του. Αποκρούει ξανά τις ερωτικές της προσφορές και της λέει ότι ήρθε η ώρα να χωρίσουν. Ο Μίνωας επιστρέφει, αυτή τη φορά χωρίς τα διακριτικά της βασι-λικής του εξουσίας. Ζητά να μάθει τι συνέβη και η Αριάδνη του περιγράφει τις σκηνές, λέγοντας ότι όταν στο τέλος προσπάθησε να απομακρύνει τον Θησέα, είδε δυο ψηλούς ξανθούς νέους να κοιτούν αμίλητοι τη θάλασσα.

Ο Μίνωας αποκαλεί τον Θησέα «βασιλόπουλο της Κρήτης», και του ζητά να πάρει μαζί του την Αριάδνη, χωρίς αποτέλεσμα. Η Αριάδνη παρακινεί τον πατέρα της να σκοτώσει τον ξένο, όταν όμως ο Μίνωας καλεί τους φρουρούς, γκρεμίζεται η πόρτα του Λαβύρινθου και προβάλλει ο Μινώταυρος με τη μορφή Κούρου. Ο Μίνωας τον αναγνωρίζει ως τον Λυτρωτή που λυτρώθηκε από τη μορφή του Ταύρου, αποχαιρετά την κόρη του και πεθαίνει, ενώ ο Θησέας φεύγει μαζί με τον Κούρο.

Πληροφορίες για τη συγγραφή
Η πρώτη γραφή της τραγωδίας γίνεται το 1949 στην Αντίμπ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Καζαντζάκης τη μεταφράζει στα γαλλικά. Το 1951 την επεξεργάζεται εκ νέου.

Παίζουν: Άννα Συνοδινού, Θάνος Κωτσόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Πόπη Παπαδάκη, Καίτη Χρονοπούλου, Δημήτρης Χόπτηρης, Δημήτρης Κούκης
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκάτσος


Κούλουμα στην Αθήνα (1961) του Κώστα Πρετεντέρη

Εύθυμο επίκαιρο πρόγραμμα του Κώστα Πρετεντέρη, που μας γυρίζει πίσω, σε μια Αθήνα διαφορετική, όταν τα κούλουμα γιορτάζονταν με μαντολινάτες και καντάδες, με ρετσίνα και με φιγούρες που έχουμε πια ξεχάσει, όπως ο Φασουλής και ο Περικλής.

Τραγουδούν οι Λέλα Ζωγράφου και Μιχάλης Χελιώτης. Ακούγονται επίσης, η Γιοβάνα και ο Αλέκος Πάντας, καθώς και η χορωδία και η μαντολινάτα του Νίκου Τσιλίφη. Συμμετέχει μουσικό συγκρότημα υπό τη διεύθυνση του Ιωσήφ Ριτσιάρδη.

Η εκπομπή μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 20/2/1961.

Παίζουν: Ελένη Χατζηαργύρη, Χρήστος Ευθυμίου, Νίκος Σταυρίδης, Ντόρα Βολανάκη, Σταύρος Ξενίδης, Άννυ Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Φέρμης, Κατερίνα Γιουλάκη, Γιώργος Πλούτης, Δημήτρης Νικολαΐδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Κουκούγεροι (1954) του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Συμμέτεχει το συγκρότημα λαϊκών οργάνων Νίκου Καβακόπουλου

Παίζουν: Νίκος Χατζίσκος, Στέλιος Βόκοβιτς, Μιχάλης Καλογιάννης, Γιάννης Αυλωνίτης, Γιάννης Αργύρης, Κώστας Παππάς, Λούλα Ιωαννίδου, Μαρία Βούλγαρη, Άννα Δεβάρη
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Κοντά στη φωτιά (1970) του Μιλτιάδη Λιδωρίκη

Παίζουν: Γιάννης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Ανδρονίδης, Νόρα Κατσέλη, Πόπη Παπαδάκη, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Νίκος Μαριούκλας
Σκηνοθεσία: Τάκης Βουγιουκλάκης

Κομφετί από παλιές απόκριες (1962) του Τίμου Μωραϊτίνη

Παίζουν: Άννα Καλουτά, Μαρία Καλουτά, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Γαβριηλίδης, Γιάννης Αποστολίδης, Βασίλης Ανδρεόπουλος, Αγνή Βλάχου, Τζένη Τσακίρη, Καίτη Ντιριντάουα, Αλέκος Λειβαδίτης, Γιώργος Πλούτης, Χριστόφορος Χειμάρας, Πέτρος Κυριακού
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Κοκκινοτρίχης (1968)του Ζυλ Ρενάρ

Παίζουν: Στράτος Αλεξίου, Γιώργος Νέζος, Καίτη Χρονοπούλου, Μαργαρίτα Λαμπρινού
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Ιουλία Ιατρίδη

Το έργο ή Το τέλος του παιχνιδιού & Κασκάντο (1976) του Σάμιουελ Μπέκετ

Δύο ραδιοφωνικά έργα του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα και βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1969 Σάμιουελ Μπέκετ. Τα δύο έργα μεταδόθηκαν στερεοφωνικά από την εκπομπή Το Τρίτο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, τον Οκτώβριο του 1976 Το Έργο και το Σεπτέμβριο του 1976 το Κασκάντο.

Το Κασκάντο ακούστηκε για πρώτη φορά στα γαλλικά από το France Culture το 1963 και το 1964 από το Τρίτο Pρόγραμμα του BBC.

Τα δύο ραδιοφωνικά έργα Κασκάντο και Το Έργο, ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά στερεοφωνικά για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1976, κάτι που αποτέλεσε ένα πείραμα για την εποχή εκείνη. Γι' αυτό και οι ηθοποιοί ακούγονται ξεχωριστά από τα δύο ηχεία.

Το Έργο ή Το τέλος του παιχνιδιού

Παίζουν: Όλγα Τουρνάκη, Άννα Γεραλή, Γιώργος Τσιτσόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδουλάκης

Κασκάντο

Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Ιωάννα Κορομπίλη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδουλάκης

Χαιρετισμούς από τη Βέρθα του Τέννεσυ Ουϊλλιαμς

Παίζουν: Μαίρη Αρώνη, Ντίνα Κώνστα, Ναταλία Τσαλίκη

Ο ωραίος αδιάφορος του Ζαν Κοκτώ

Παίζουν: Μαίρη Αρώνη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος

Σχολείο για χήρες του Ζαν Κοκτώ

Παίζουν: Μαίρη Αρώνη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μιράντα Ζαφειροπούλου

"Η Αρκούδα" & "Η Επέτειος" (1984)Μονόπρακτα του Αντόν Τσέχωφ

Πρόκειται για δύο έξοχα μονόπρακτα του Αντόν Τσέχωφ του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα του νεότερου θεάτρου. Στα δύο αυτά μονόπρακτα, δεν υπάρχει η βαθύτερη θλίψη, που διακρίνει τα υπόλοιπα έργα του. Αλλά, μάλλον μια εύθυμη διάθεση, που οδηγεί τους ήρωές του να δείχνουν την πιο ευτράπελη όψη της ζωής, μέσα από αντιθέσεις και εναλλαγές απροσδόκητης συμπεριφοράς. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 3/4/1984 από την εκπομπή Μικρή Αυλαία. Η Αρκούδα (1984) Παίζουν: Ντίνος Δουλγεράκης, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Χρήστος Καλαβρούζος Μουσική επιμέλεια - Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας Η Επέτειος (1984) Παίζουν: Τάσος Παπαδάκης, Θόδωρος Έξαρχος, Έρση Μαλικένζου, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Ντίνος Δουλγεράκης Μουσική επιμέλεια - Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας Η Επέτειος (1988) του Νόελ Κάουαρντ Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Μίμης Χρυσομάλλης, Μαρία Μαρτίκα, Ελένη Κρήτα Σκηνοθεσία: Βασίλης Μωϋσίδης ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Κάρμεν (1956) του Προσπέρ Μεριμέ

Παίζουν: Μαίρη Αρώνη, Νίκος Χατζίσκος, Θεόδωρος Αρώνης, Γκίκας Μπινιάρης, Λούλα Ιωαννίδου, Σπύρος Ολύμπιος, Γιώργος Μετσόλης, Νάσος Κεδράκας, Νίκος Φιλιππόπουλος
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος
Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης
Ο Γιάννης Φλερύ χορεύει ισπανικούς χορούς

Καποδίστριας (1960) του Νίκου Καζαντζάκη

Υπόθεση (πηγή)
Γνωρίζοντας ότι πρόκειται να δολοφονηθεί, ο Καποδίστριας πληροφορείται ότι οι Μανιάτες έχουν εξεγερθεί εναντίον του και ζητούν την αποφυλάκιση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Λίγο αργότερα, τον επισκέπτεται ο Μακρυγιάννης, που είχε λάβει μια περίεργη προειδοποίηση ότι ο Κυβερνήτης κινδυνεύει κι έσπευσε να τον προστατεύσει. Τον συμβουλεύει να ελευθερώσει τον Πετρόμπεη, να συγχωρέσει την εξέγερση της Ύδρας και να προχωρήσει σε αναδασμό της γης. Ο Καποδίστριας είναι ανένδοτος στο θέμα της Ύδρας, αλλά φαίνεται να σκέπτεται τις άλλες δύο προτάσεις.
Μετά την αναχώρηση του Μακρυγιάννη, ο Κυβερνήτης εξομολογείται στον Παπαγιώργη, ένα Μανιάτη ιερέα, που τον αντιμετωπίζει εχθρικά και αρνείται να τον μεταλάβει αν δεν ελευθερωθεί ο Πετρόμπεης. Προς το τέλος της συνάντησης, έρχεται ο Κολοκοτρώνης και ειδοποιεί για τη συνωμοσία και την ανάμειξη του Παπαγιώργη. Παρακινεί τον Καποδίστρια να συλλάβει τους Μαυρομιχάληδες, που έχουν ορκιστεί να τον σκοτώσουν, όμως ο Κυβερνήτης διαφωνεί και ανακοινώνει ότι θα στείλει ρωσικά πλοία για να υποτάξει την Ύδρα.
Ο επόμενος επισκέπτης είναι ο Γιωργάκης Μαυρομιχάλης, ένας από τους επίδοξους δολοφόνους. Παραπονιέται ότι ο Κυβερνήτης έχει εγκαταλείψει το μεγάλο όραμα για την απελευθέρωση της Πόλης. Εκείνος του εξηγεί ότι προέχει η επίλυση των πρακτικών προβλημάτων, χωρίς όμως να τον πείθει.
Λίγο αργότερα, το πλήθος συγκεντρώνεται στην αυλή του Κυβερνείου, διαδηλώνει ενανίον του Καποδίστρια και ζητά Σύνταγμα. Ο Γκίκας διαφωνεί έντονα με τον Μακρυγιάννη και τον τραυματίζει. Εμφανίζεται ο Κυβερνήτης· βλέποντας τον Κωσταντή Μαυρομιχάλη, του λέει ότι θα ελευθερώσει τον Πετρόμπεη, αρκεί να το ζητήσει, εκείνος όμως αδιαφορεί. Οι λεκτικές συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ ο Μακρυγιάννης προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Ο Καποδίστριας αναγγέλλει τον αναδασμό της γης, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια του Κολοκοτρώνη, που τον εγκαταλείπει. Εκείνη τη στιγμή, φτάνουν τα νέα για την άφιξη των ρωσικών πλοίων στην Ύδρα. Το πλήθος αναταράζεται ξανά και ο Παπαγιώργης παρακινεί τους Μαυρομιχάληδες να σκοτώσουν τον Κυβερνήτη, ο οποίος έχει ήδη διατάξει την αποφυλάκιση του Πετρόμπεη· παρ' όλα αυτά, τον τραυματίζουν θανά-σιμα, κι εκείνος ξεψυχά στην αγκαλιά του Μακρυγιάννη.

Πληροφορίες για τη συγγραφή
Γράφεται στην Αίγινα το 1944. Το θέμα απασχολούσε τον Καζαντζάκη από το 1939, την εποχή που σχεδίαζε τον Ακρίτα. Φαίνεται πως έναυσμα για τη συγγραφή, του έ-δωσε το έργο του Γ. Θεοτοκά Αντάρα στ' Ανάπλι· μάλιστα, ζήτησε από τον Θεοτοκά· να του στείλει τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Ένα απόσμασμα δημοσιεύτη-κε στην εφημερίδα Η Μάχη, 24.3.1946

Παίζουν: Λυκούργος Καλλέργης, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Ανδρέας Φιλιππίδης, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Κώστας Μπάκας, Λάμπρος Κοτσίρης, Καρούσος, Γιώργος Πλούτης, Αντώνης Ξενάκης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Κώστας Παπαγεωργίου, Αλέκα Παΐζη, Πόπη Παπαδάκη, Πόπη Κόντου, Νίκος Παπακωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Καβαλλερία Ποπολάνα του Γρηγορίου Ξενόπουλου

Το μονόπρακτο Καβαλλερία Ποπολάνα του Γρηγορίου Ξενόπουλου πρωτοπαίχτηκε το 1917 στο θέατρο Αλάμπρα προς τιμήν της Αθανασίας Μουστάκα, που έπαιξε τη Φροσύνη. Τον ρόλο ερμήνευσε στην ηχογράφηση του έργου για το ραδιόφωνο η Τιτίκα Νικηφοράκη.

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 27/8/1955.
Η ραδιοφωνική προσαρμογή είναι του Σπύρου Ολύμπιου, η σκηνοθεσία του Μιχάλη Κουνελάκη.

Παίζουν: Τιτίκα Νικηφοράκη, Χρήστος Τσαγανέας, Γκίκας Μπινιάρης και Σπύρος Ολύμπιος

Ιππόλυτος (1955) του Ευριπίδη

Ο Ιππόλυτος θεωρέιται ένα από τα εξοχότερα έργα του Ευριπίδη, τόσο για την περιγραφή του ακράτητου πάθους, όσο και για τη διαγραφή των χαρακτήρων και τη λυρικότητα των χορικών. Τραγωδία ερωτικού πάθους, ο Ιππόλυτος δραματοποιεί τον άνομο έρωτα που κυριεύει τη γυναίκα του Θησέα, Φαίδρα, για τον πρόγονό της Ιππόλυτο. Με την τραγωδία αυτή ο Ευριπίδης νίκησε στα Διονύσια του 428 π.Χ.

Το έργο μεταδόθηκε πρώτη φορά το 1955 στην εκπομπή Φεστιβάλ Αρχαίας Τραγωδίας.

Η ραδιοφωνική προσαρμογή και διδασκαλία είναι του Σ. Καραντινού.

Πάιζουν: Νίκος Χατζίσκος, Αλέκα Κατσέλη, Στάθης Αναγιάννης, Θεανώ Ιωαννίδη, Ρίκα Γαλάνη, Ιορδάνης Μαρίνος
Μετάφραση: Παναγής Λεκατσάς

Μαντάμ Σουσού (1977) του Δημήτρη Ψαθά


Η Μαντάμ Σουσού, η ηρωίδα του ομώνυμου έργου, έμεινε στην ιστορία, έγινε έκφραση και χαράχτηκε στο μυαλό όλων των Ελλήνων. Και παρ’ ότι τυπικά είχε όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την κάνουν αντιπαθητική, αυτή αγαπήθηκε, γιατί κατά βάθος δεν ήταν κακός άνθρωπος. Ήθελε να ξεφύγει από τη φτώχια της. Ένιωθε παράταιρη μέσα στην φτωχογειτονιά που έμενε. Εξίσου παράταιρη ήταν όμως και στο μεγαλοαστικό περιβάλλον που κατάφερε να πάει. Και αλήθεια, πόσες «Μαντάμ Σουσού» δεν έχουμε συναντήσει στη καθημερινότητά μας ακόμα και σήμερα;

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Σουσού μένει με τον ιχθυοπώλη άντρα της, Παναγιωτάκη, σε μία φτωχογειτονιά. Αν και δεν έχουν χρήματα, αυτή επιμένει να έχει συνήθειες μεγαλοαστών (όσο μπορεί δηλαδή) και να προσποιείται την πλούσια. Όταν το όνειρό της γίνει πραγματικότητα κι αποκτήσει λεφτά, θα εγκαταλείψει τον άντρα της για τα μάτια ενός προικοθήρα, του Μηνά Κατακουζηνού.

κείμενο NikosPappas


Παίζουν : Γιάννης Γκιωνάκης, Άννα Παϊταζή, Σταύρος Ξενίδης
Σκηνοθεσία : Βίκτωρ Παγουλάτος

Ιδού ο νυμφίος έρχεται (1960) του Διονύσιου Ρώμα

Βυζαντινό δράμα του Διονύσιου Ρώμα, με την εξαιρετική ερμηνεία της Κατίνας Παξινού στο ρόλο της Ζωής Πορφυρογέννητης.

Μύθος του έργου είναι οι αλλεπάλληλοι γάμοι της Αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Ζωής στα 1000μ.Χ., με σκοπό τη σωτηρία του θρόνου των Μακεδόνων βασιλέων.

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 5/6/1960, από την εκπομπή Η Ώρα της Ελληνικής Σκηνής. Η μουσική σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του Γιώργου Καζάσογλου.

Παίζουν: Κατίνα Παξινού, Στέφανος Ληναίος, Νίτσα Ζαφειρίου, Πίτσα Καπιτσινέα, Θεόδωρος Έξαρχος, Γιάννης Αποστολίδης, Γρηγόρης Βαφειάς, Κάκκια Παναγιώτου, Μιχαήλ Σακελλάριος, Θάνος Γραμμένος, Κάκια Αντωνοπούλου, Λάμπρος Κοτσίρης, Φοίβος Ταξιάρχης, Νίκος Τζόγιας, Γιώργος Πλούτης
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Μαλλιά κουβάρια του Νικολάου Λάσκαρη

Παίζουν: Κώστας Ρηγόπουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Άννα Κυριακού, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Λουίζα Ποδηματά, Ντίνος Δουλγεράκης, Γιώργος Δάνης, Άννα Λώρη
Σκηνοθεσία: Ίων Νταϊφάς

Θα μ' αγαπήσεις (1969) του Παναγιώτη Καγιά

Το θέατρο της Κυριακής
Ραδιοφωνική προσαρμογή: Σπύρος Ολύμπιος
Σκηνοθεσία: Ίων Νταϊφάς
Μουσική επιμέλεια: Ισμήνη Μεντάκη
Παίζουν: Δήμος Σταρένιος, Βίλμα Κύρου, Λουίζα Ποδηματά, Βασίλης Μαυρομάτης, Μαργαρίτα Αθανασίου, Σταύρος Ρωμανός, Νίκη Τσιγκάλου

Θείος Όνειρος (1959) του Γρηγόρη Ξενόπουλου

Παίζουν: Νίκος Παρασκεύας, παντελής Ζερβός, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Νάσος Κεδράκας, Αθανασία Μουστάκα, Καίτη Λαμπροπούλου, Γιάννα Ολυμπίου, Μιχάλης Καλογιάννης, Αποστόλης Αβδής, Κώστας Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Το πατρικό σπίτι (1967) του Στέφανου Δάφνη

Το Πατρικό σπίτι γράφτηκε το 1921. Γεννημένος στο Άργος το 1882, ο Στέφανος Δάφνης ασχολήθηκε με την ποίηση, την πεζογραφία, τη συγγραφή θεατρικών έργων, καθώς και τη δημοσιογραφία.

Το μονόπρακτο Το Πατρικό σπίτι μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 7/5/1967 από την εκπομπή Το Θέατρο της Κυριακής.

Παίζουν: Πέπη Οικονομοπούλου, Νίτα Παγώνη, Ν. Πιλάβιος, Γ. Μαρίνος, Σπ. Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Το παράθυρο (1960) του Νίκου Πολίτη

Το παράθυρο είναι ένα από διηγήματα του Νίκου Πολίτη που κυκλοφόρησαν το 1958 με τίτλο Της χήρας το παράθυρο.

Παίχτηκε το 1959 από το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και με την ίδια διανομή, δηλαδή με το Δημήτρη Χατζημάρκο και την Αγγέλικα Καπελλαρή, μεταφέρθηκε και στο ραδιόφωνο και μετάδόθηκε για πρώτη φορά στις 11/12/1960 από την εκπομπή Η Ώρα της Ελληνικής Σκηνής.

Παίζουν: Δημήτρης Χατζημάρκος και Αγγέλικα Καπελλαρή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Το παιδί (1983) της Όλουεν Γουάϊνμαρκ

Μια θαυμάσια διανομή σε ένα έργο με αστυνομική πλοκή είναι Το παιδί της Όλουεν Γουάϊνμαρκ. Ένα έργο ειδικά γραμμένο για το ραδιόφωνο, ερμηνευμένο από τέσσερις διαλεχτούς ηθοποιούς του θεάτρου μας, που πλάθουν με την τέχνη τους το ξεχωριστό κλίμα που δημιουργεί.
Το παιδί μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 13/5/1983 από την εκπομπή Οι μεγάλοι συγγραφείς γράφουν για το ραδιόφωνο.
Παίζουν: Ελένη Χατζηαργύρη, Κάτια Δανδουλάκη, Αντιγόνη Βαλάκου, Κάκια Παναγιώτου, Κώστας Κοντογιάννης
Σκηνοθεσία - Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Το νυφικό κρεβάτι (1966) του Jan de Hartog

Το «Νυφικό κρεβάτι» είναι μια κωμωδία που έχει τη σφραγίδα μιας ασυνήθιστα τολμηρής προσωπικότητας. Όχι μόνο γιατί παίζεται από δυο μόνο άτομα, αλλά και γιατί αγγίζει ένα θέμα, της συζυγικής ζωής, για το οποίο σπάνια θα βρεις άνθρωπο που να μη θεωρεί τον εαυτό του εμπειρογνώμονα!
Το έργο αυτό λοιπόν δεν είναι παρά μια σύνθεση από στιγμιότυπα της συζυγικής ζωής. Δοσμένα σε ανάλαφρο δροσερό τόνο προκαλούν το αβίαστο γέλιο, ακόμη και σε στιγμές φύσει δραματικές. Ένα θεατρικό κείμενο, γραμμένο με εξαιρετικό χιούμορ που κατέκτησε τις καρδιές των θεατών όποτε παίχτηκε. Με το "Νυφικό κρεβάτι" ο Ολλανδός συγγραφέας, Jan De Hartog εξασφάλισε μια τιμητική θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Για το ραδιόφωνο
Ηχογράφηση 1966
Παίζουν : Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Σκηνοθεσία : Μιχάλης Μπούχλης

Το μυστικό της κοντέσσας Βαλαίρενας (1962) του Γρηγόρη Ξενόπουλου

Παίζουν: Κυβέλη, Νίκος Τζόγιας, Νέλλη Αγγελίδου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μπούχλης

Το μπαρ, το ρόδο και η κορώνα (1977) του Τζων Πρίσλεϋ

Παίζουν: Γιώργος Μπαλής, Πέπη Μεταλλίδου, Κώστας Λάσκος, Μαίρη Ιγγλέση, Κική Ρέππα, Ναπολέων Ροδίτης, Νίκος Γαλιάτσος
Σκηνοθεσία: Κλέαρχος Καραγιώργης

Το κορίτσι του λιμανιού (1970) του Δημήτρη Μπόγρη

Στο Κορίτσι του Λιμανιού ο Δημήτρης Μπόγρης δίνει με συναρπαστική ευστοχία όλη την ατμόσφαιρα από το αγαπημένο του λιμάνι, τον Πειραιά, τους καημούς, τα βάσανα και τα γλέντια. Όλοι οι χαρακτήρες του έργου έχουν σκιαγραφηθεί από τον Μπόγρη με μαεστρία, έτσι ώστε, μαζί με τα ηθογραφικά στοιχεία, να δίνουν ένα θαυμάσιο έργο.

Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 21/6/1970 από την εκπομπή Το Θέατρο της Κυριακής. Τη διασκευή για το ραδιόφωνο έκανε ο Σπύρος Ολύμπιος, ενώ ακούγονται μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί: Νίκος Γαροφάλλου, Κυριάκος Λαζαρίδης, Βίλμα Κύρου, Νάσος Κεδράκας, Πέρσα Καμπάνη και Τζούλια Αργυροπούλου

Παίζουν : Δημήτρης Χόπτηρης, Νίκος Γαροφάλλου, Ρίτα Μουσούρη, Κυριάκος Λαζαρίδης, Παναγιώτης Κόκκινος, Βίλμα Κύρου, Νάσος Κεδράκας, Πέρσα Καμπάνη, Γιώργος Χριστόπουλος, Τάσος Ράμσης, Ελάνη Καψάσκη, Τζούλια Αργυροπούλου, Δημήτρης Χρυσοχόου
Σκηνοθεσία : Γιώργος Γιαννίσης

Το καθάρσιο του παιδιού (1994) του Ζώρζ Φεντώ

Ο Φεντώ θεωρείται ο κατεξοχήν συγγραφέας της κλασσικής φάρσας, καθώς και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της γαλλικής κωμωδίας. Το κύρος του καταξιώθηκε με το ανέβασμα των έργων του στην Κομεντί Φρανσέζ, το κορυφαίο θέατρο της Γαλλίας που ίδρυσε ο Λουδοβίκος ο ΙΔ'.
Το Καθάρσιο του παιδιού παρουσιάστηκε το 1991-92 μαζί με τη Βεγγέρα του Ηλία Καπετανάκη, από το θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.
Μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο στις 9/10/1994 από την εκπομπή Θεατρική Βραδιά.

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, Σταμάτης Φασουλής
Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Καστάνη, Ξένια Καλογεροπούλου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Στάθης Λαγκαδάς, Σοφία Φιλιππίδου, Γιώργος Ζιόβας
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Το θαύμα της Μεγαλόχαρης (1971) του Νίκου Σφυρόερα

Παίζουν: Ντίνος Μακρής, Νόρα Κατσέλη, Ειρήνη Εμιρζά, Ανδρέας Βεντουράτος, Θεόδωρος Ζιζίκος, Λάλια Λασκαρίδου, Κούλα Αγαγιώτου, Λουκιανός Ροζάν, Γιάννα Ολυμπίου, Ελευθερία Καραγιαννίδου, Γιάννης Θειακός, Γιώργος Σταμάτης
Μετάφραση & Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Το Θαύμα (1978) Μονόπρακτο του Αντώνη Δωριάδη

Παίζουν: Μάρθα Βούρτση, Χρήστος Τσάγκας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιαννίσης

Το ηφαίστειο (1966) του Παντελή Πρεβελάκη

Το «Ηφαίστειο» είναι ένα ιστορικό δράμα. Ο συγγραφέας παίρνει τη θεματολογία του από τα γεγονότα της πολιορκίας του Αρκαδίου από τους Τούρκους, το 1866, δημιουργώντας ένα ηρωικό έπος στην μνήμη των αγωνιστών για την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σημαντική θέση σε αυτά τα γεγονότα, και βέβαια και στο έργο μας, έχει η Χαρίκλεια Δασκαλάκη, η γνωστή οπλαρχηγός Δασκαλάκαινα, που με το θάρρος της έδωσε δύναμη στους συμπατριώτες της. Για την ιστορία, 9 Νοεμβρίου του 1866, αργά το απόγευμα παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος, με το ολοκαύτωμα της Μονής. Ο Κωστής Γιαμπουδάκης ή κατ' άλλους ο Εμμανουήλ Σκουλάς ανατίναξε την μπαρουταποθήκη, υπερασπιζόμενος το «ελευθερία ή θάνατος», σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Αμέσως μετά, οι Τούρκοι όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια. Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Μεταξύ αυτών και ο Δημακόπουλος, που εκτελέστηκε λίγο αργότερα, και η Χαρίκλεια Δασκαλάκη. Ο ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης είχε σκοτωθεί πριν από την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500 ή σε 3.000, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, όπως είχε συμβεί με την καταστροφή των Ψαρών και την Έξοδο του Μεσολογγίου, συγκίνησε όλο τον δυτικό κόσμο κι ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το έργο ξεκινά από τη στιγμή που ο Μουσταφά Ναϊλί Πασάς προτρέπει τους Έλληνες, η οποίοι έχουν κλειστεί στη Μονή, να παραδοθούν. Οι Έλληνες αρνούνται, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα αρχίζει ο χρόνος να μετρά αντίστροφα…

κείμενο NikosPappas

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Παίζουν: Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Θόδωρος Μορίδης, Νίκος Τζόγιας, Γκίκας Μπινιάρης, Άγγελος Γιαννούλης, Βασίλης Παπανίκας, Κώστας Κοκκάρης, Θεόδωρος Σαρρής, Νίκος Δενδρινός, Δημήτρης Δαμαλάς, Θεόδωρος Συριώτης, Σπύρος Ολύμπιος, Θάνος Λειβαδίτης, Νόρα Κατσέλη, Φωτεινή Μανέτα
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος

Το έργο ή Το τέλος του παιχνιδιού & Κασκάντο (1976) του Σάμιουελ Μπέκετ

Δύο ραδιοφωνικά έργα του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα και βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1969 Σάμιουελ Μπέκετ. Τα δύο έργα μεταδόθηκαν στερεοφωνικά από την εκπομπή Το Τρίτο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδουλάκη, τον Οκτώβριο του 1976 Το Έργο και το Σεπτέμβριο του 1976 το Κασκάντο.

Το Κασκάντο ακούστηκε για πρώτη φορά στα γαλλικά από το France Culture το 1963 και το 1964 από το Τρίτο Pρόγραμμα του BBC.

Το έκτο πάτωμα (1962) του Αλφρέντ Ζερύ

Υπόθεση: Πρόκειται για ένα ευχάριστο έργο βγαλμένο από τη ζωή, το οποίο παρουσιάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στο 6ο πάτωμα μιας πολυκατοικίας στο Παρίσι την περίοδο του Μεσοπολέμου, ανθρώπων όμως που θα μπορούσαν να ζουν οπουδήποτε και οποιονδήποτε χρόνο.


Η ελληνική ταινία "Οι κυρίες της αυλής" είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου "Το έκτο πάτωμα" Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης,Νόρα Βαλσάμη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος,Ελένη Προκοπίου, Φλωρέτα Ζάννα,Μαίρη Λαλοπούλου,Κώστας Πρέκας, Αντιγόνη Κουκούλη,Κατερίνα Γιουλάκη,Τάσος Γιαννόπουλος,Μπάμπης Ανθόπουλος και η λιλιπούτεια κορούλα του Ντίνου - που έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως... ηθοποιός- Εβίτα Ηλιοπούλου Πηγή: Wikipadia

ΤΟ ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ (1991) με κουτσομπόλα την Άννα Παναγιωτοπούλου, Μουσική/Στίχοι: Κραουνάκης /Νικολακοπούλου


Jarry Alfred (1873 - 1907) Ο Αλφρέ Ζαρί γεννήθηκε το 1873 στη Γαλλία. Πήγε σχολείο στη Ρεν, σε μία πόλη στην Βόρεια Γαλλία. Ήταν πολύ άτακτος στην παιδική του ηλικία αλλά πολύ έξυπνος.

Στα 15 του, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο μέσα στα πλαίσια μιας πλάκας που οργάνωσε μαζί με φίλους του. Θέλοντας να πειράξουν και να κοροϊδέψουν τους καθηγητές τους, ο Ζαρί γράφει ένα θεατρικό εξπρεσιονιστικό έργο όπου οι ήρωες περισσότερο έμοιαζαν με τέρατα παρά με ανθρώπους. Παραμορφωμένα πρόσωπα και σώματα, με ανασυρόμενα αφτιά και δόντια από πέτρα, σίδερο και ξύλο. Το έργο αυτό ήταν προορισμένο να παιχτεί με μαριονέτες. Τίτλος του, Ubu-ο βασιλιάς, θεωρείται σήμερα ο θεμέλιος λίθος του σύγχρονου πρωτοποριακού θεάτρου. Το 1896 ανέβηκε με ζωντανούς ηθοποιούς.

Στα 17 του ο Ζαρί, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές του. Κι εκεί θα ξεχωρίσει για το συγγραφικό του ταλέντο όπου το 1893 θα κάνει την πρώτη του δημοσίευση. Την ίδια χρονιά χάνει τους γονείς του. Άφησαν στο μοναχογιό τους μεγάλη περιουσία που όμως ο Ζαρί δε διαχειρίστηκε καλά. Τότε ανακάλυψε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όπου του διαμόρφωσαν το χαρακτήρα με το χειρότερο τρόπο.


Για το ραδιόφωνο παίζουν: Αλίκη Ζωγράφου, Γιάννης Αργύρης, Νίκος Κούρκουλος, Αγνή Βλάχου, Νάσος Κεδράκας, Νίκος Φιλιππόπουλος - Σκηνοθεσία: Μηνάς Χρηστίδης

Ευχαριστούμε θερμά την Βασιλική Νίκα για την συμμετοχή της στην ανάρτηση

Το δαχτυλίδι της μάνας (1968) του Γιάννη Καμπύση

Παίζουν: Ιορδάνης Μαρίνος, Λούλα Ιωαννίδου, Κούλα Αγαγιώτου, Μάκης Πανώριος, Λόισκα Αβαγιανού, Τιτίκα Σαριγκούλη, Ρίτα Μουσούρη, Λάλια Λασκαρίδου, Ρένα Βενιέρη, Νέλλη Μαρσέλου, Βούλα Χαριλάου, Ειρήνη Δόγαρη, Έλλη Βοζικιάδου, Ελένη Γαβριήλ, Άννα Πασπάτη
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Το Γυάλινο Άλογο (1959) του Νότη Περγιάλη

Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία, γραμμένη ειδικά για το ραδιόφωνο από το Νότη Περγιάλη, με την εξαιρετική ερμηνεία του Δημήτρη Χόρν και της Αντιγόνης Βαλάκου.

Το Γυάλινο Άλογο, μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 12 Ιουλίου 1959, από την εκπομπή Η ώρα της Ελληνικής Σκηνής.

Η μουσική επιμέλεια είναι της Νίκης Γιάκοβλεφ και η σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Παίζουν: Δημήτρης Χόρν, Αντιγόνη Βαλάκου, Βάσω Μεταξά και Τάκης Γαλανός
Σκηνοθεσία: Αλέξης Σολομός

Το βαρελότο (1964) του Κώστα Πρετεντέρη

Πασχαλιάτικη επιθεώρηση του Κώστα Πρετεντέρη, γραμμένη για το Πάσχα του 1964, με τη συμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών.

Το πρόγραμμα παρουσιάζουν ο Ίκαρος και η Ελένη Κριτή. Τραγουδούν ο Γιάννης Βογιατζής, η Τζένη Βάνου και η Άντζελα Ζήλια. Η μουσική είναι του Μανώλη Μικέλη.

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 3/5/1964 από τον Κεντρικό Ραδιοφωνικό Σταθμό της Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος.

Την ψηφιακή επεξεργασία έχειμκάνει Γιάννης Ψυχογιός.

Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Βίλμα Κύρου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Τάκης Μηλιάδης, Νίτσα Μαρούδα, Σάσα Καζέλη, Νάσος Κεδράκας, Κάκια Κοντοπούλου
Σκηνοθεσία: Ίκαρος

Σπάνια Αποσπάσματα (1961) Αρχαίες Τραγωδίες

Σπάνια Αποσπάσματα (1961)
"Εκάβη" του Ευριπίδη, "Οιδίπους τύραννος" του Σοφοκλή, "Πέρσες" του Αισχύλου, "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή

Πρόκειται για εξαιρετική ηχογράφηση με αποσπάσματα από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, του Αισχύλου και του Σοφοκλή, που είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκο το 1961 στη Νέα Υόρκη, από το κέντρο Σέιλς Κορπορέισον, με τη θαυμάσια ερμηνεία των δύο κορυφαίων ηθοποιών του θεάτρου μας, της Κατίνας Παξινού και του Αλέξη Μινωτή. Το έργο μεταδόθηκε πρώτη φορά στις 30/7/1961, από την εκπομπή Το Θέατρο της Κυριακής, στα συνδετικά μέρη ακούγεται η εκφωνήτρια του Ε.Ι.Ρ. Διδώ Πετροπούλου

Παίζουν : Κατίνα Παξινού και Αλέξης Μινωτής
Στα συνδετικά μέρη ακούγεται η εκφωνήτρια του Ε.Ι.Ρ. Διδώ Πετροπούλου

Οι γείτονες (1979) της Ζόνα Γκέιλ

Παίζουν: Μαρίκα Τζιραλίδου, Είρηνη Ιγγλέση, Νίκος Λυκομήτρος, Ηλίας Ασπρούδης, Σοφία Σπυράτου, Ελισάβετ Σφακιανάκη, Ειρήνη Εμιρζά, Σοφία Σεϊρλή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΘΙ (1960) ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

Παίζουν: Ιορδάνης Μαρίνος, Διονύσιος Παγουλάτος, Δημήτρης Βεάκης, Φοίβος Ταξιάρχης, Όλγα Τουρνάκη, Έλσα Βεργή, Γκέλυ Μαυροπούλου, Γιώργος Μετσόλης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Νίκος Κούρκουλος, Δημήτρης Ντουνάκης, Ορφέας Ζάχος, Κώστας Σκαρλής, Χρήστος Βαρδίκος, Γιαννάκης Μανδήλας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΔΕΛΦΙΝΟΣ (1966) ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΑΓΑΤΣΗ

Παίζουν: Γιώργος Μετσόλης, Σπύρος Ολύμπιος, Παμφίλη Σαντοριναίου, Νάσος Κεδράκας, Θάνος Αρώνης, Τζόλυ Γαρμπή, Φραγκούλης Φραγκούλης, Λουΐζα Ποδηματά, Νίκος Διονυσόπουλος, Λουκιανός Ροζάν, Γιώργος Νέζος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κυριάκος Λαζαρίδης, Μπάμπης Γιωτόπουλος Σκηνοθεσία: Κανέλλος Αποστόλου
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ο ΣΤΑΘΗΣ (1972) ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το έγο φαίνεται πως γράφτηκε μεταξύ 1620 και 1645 στην Κρήτη, κατά την εποχή της πολιορκίας του νησιού από τους Τούρκους. Ο συγγραφέας του έργου δεν είναι γνωστός, ενώ η κωμωδία αποτελείται από 1240 ιαμβικούς ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους και είναι γραμμένη στην κρητική διάλεκτο.
Ο Στάθης μεταδόθηκε στις 18/6/1972 από την εκπομπή Το Θέατρο της Κυριακής.
Παίζουν : Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιώργος Βουτσινός, Κώστας Κοκκάκης, Άννα Βενέτη, Ίλυα Λιβυκού, Φοίβος Ταξιάρχης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Νέζος, Σπύρος Καλογήρου, Γιάννης Λιακάκος, Κική Ρέππα, Μαρία Βούλγαρη, Μιχάλης Μπαλής, Κώστας Σαντοριναίος
Σκηνοθεσία : Κώστας Κροντηράς

Ο ΡΟΥΤΖΑΝΤΕ ΓΥΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ (1991) ΤΟΥ ΡΟΥΤΖΑΝΤΕ

Παίζουν : Θόδωρος Κατσαδράμης, Νίκος Κάπιος, Τζέση Παπουτσή
Σκηνοθεσία : Στέλιος Παπαδάκης

Ο ΠΟΠΟΛΑΡΟΣ (1969) ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ηθογραφική κωμωδία, βγαλμένη από τους θεσμούς και τα κοινωνικά ήθη της Ζακύνθου. Η πλοκή του έργου στηρίζεται σε μια ερωτική ιδιοτροπία της κοντεσσίνας Έλντας Ντιμάρα με τον Ζέππο Πεμπονάρη, έναν ρομαντικό νέο που εκπροσωπεί στο έργο την τάξη των λαϊκών, τους ποπολάρους. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 29-8-1969 από την εκπομπή Το θέατρο της Τετάρτης.
Τη ραδιοφωνική προσαρμογή έχει κανει ο Σπύρος Ολύμπιος
Παίζουν: Άννα Παϊτατζή, Βάσος Ανδρονίδης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Μαίρη Παραδέλλη, Βούλα Χαριλάου, Βασίλης Μητσάκης, Λουίζα Ποδηματά, Κώστας Καστανάς, Νόνικα Γαληνέα, Ματίνα Καρρά, Κυριάκος Κατριβάνος, Λουκιανός Ροζάν

Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

Ο ΠΑΡΙΑΣ (1978) ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ

Μονόπρακτο του σπουδαίου Σουηδού δραματουργού Αυγούστου Στρίντμπεργκ, γραμμένο το 1889. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο η επιρροή του Έντγκαρ Άλαν Πόε είναι εμφανής. Ο τίτλος του σημαίνει τον παρείσακτο, τον απόβλητο.
Στο μονόπρακτο αυτό ο συγγραφέας πραγματεύεται ένα θέμα που θα τον απασχολήσει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, τη δικαιοσύνη.
Ο Παρίας μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 22/3/1978, από τη εκπομπή Το Μικρό Θέατρο στο Δεύτερο πρόγραμμα
Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Κροντηρά
Παίζουν : Θάνος Κωτσόπουλος, Σταύρος Ξενίδης

ΤΟ ΠΟΣΤΟ (1972) ΤΟΥ ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ

Παίζουν: Λυκούργος Καλλέργης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Ιάκωβος Ψαράς, Λουΐζα Ποδηματά, Δάνης Κατρανίδης, Τζόλη Γαρμπή, Νεφέλη Ορφανού, Νάσος Κεδράκας
Σκηνοθεσία & Ραδιοφωνική Προσαρμογή: Λάμπρος Κωστόπουλος

ΤΟ ΡΟΜΑΝΤΖΟ (1956) ΤΟΥ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΕΛΝΤΟΝ

Με το Δημήτρη Χορν για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του (16/1/1998)
Παίζουν: Δημήτρης Χορν, Βάσω Μανωλίδου, Γιάννης Αποστολίδης, Ελένη Ζαφειρίου, Άννα Ραυτοπούλου, Λούλα Ιωαννίδου, Κική Ρέππα, Γιώργος Λευτεριώτης

Αφηγητής: ο Μήτσος Λυγίζος

Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΝΤΑ ΑΛΜΠΑ (1972) ΤΟΥ ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι το τελευταίο έργο του Λόρκα. Γράφτηκε το 1936, τη χρονιά της δολοφονίας του ποιητή. Στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Νοεμβρίου 1954, στο θέατρο Κοτοπούλη, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, με την Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα.
Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 2/10/1972 από την εκπομπή Το Θέατρο της Εβδομάδας.
Παίζουν: Αλέκα Κατσέλη, Κούλα Αγαγιώτου, Ρίτα Μουσούρη, Έλλη Κωνσταντίνου, Δήμητρα Ζέζα, Έλενα Τσαλδάρη, Ντίνα Γιαννάκου, Αγγέλικα Καπελάρη, Βάντα Καρακατσάνη, Βούλα Χαριλάου, Κατερίνα Βασιλάκου, Μαρία Κωνσταντάρου, Λούλα Ιωαννίδου, Σοφία Δενέζη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μούλιος
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Τελευταία ηχοληψία του κράπ (1961) του Σάμουελ Μπέκετ


Σάμουελ Μπέκετ
Samuel Barclay Beckett (13 Απριλίου 1906-22 Δεκεμβρίου 1989) ήταν Ιρλανδός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του είναι βασικά μινιμαλιστικό, και σύμφωνα με ορισμένους ερμηνευτές, βαθιά απαισιόδοξο για την ανθρώπινη φύση. Η απαισιοδοξία αυτή αντανακλάται από την εκτενή και περίεργη αίσθηση του χιούμορ στο έργο του, καθώς και από το γεγονός ότι η περιγραφή των εμποδίων στην ανθρώπινη ζωή εξυπηρετεί την επιθυμία του Μπέκετ να δείξει ότι το "ταξίδι" είναι που αξίζει, παρά τις δυσκολίες του.

Το 1969, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ το 1984 εκλέχθηκε επικεφαλής της Aosdána, ένωσης ανθρώπων των Καλών Τεχνών της Ιρλανδίας.

Krapp's Last Tape (1958), πολλοί σχολιαστές ταύτισαν τον Μπέκετ με τον Krapp, ο οποίος σε όλο το έργο ακούει μια κασέτα που ηχογράφησε παλαιότερα και σε ενα σημείο αναφέρει: ...σαφές τελικά σε εμένα πως το σκοτάδι που πάντα πάλευα να κατανικήσω είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερός μου σύμμαχος...
Παίζουν: Στέφανος Ληναίος (κατά κόσμον Διονύσιος Μυτιληναίος), Νότης Περγιάλης
Μετάφραση & Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Το Ασχημόπαπο (1961) του Αλεξάντερ Μάιλν

Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Πέτρος Φυσσούν, Θόδωρος Μορίδης, Πίτσα Καπιτσινέα, Βασίλης Παπανίκας, Όλγα Τουρνάκη, Πέτρος Λοχαΐτης, Γιώργος Πλούτης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μπούχλης

Το άνθος του γιαλού (1980) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Παίζουν: Πίτσα Μπουρνόζου, Χρήστος Λεττονός, Δημήτρης Χόπτηρης, Τώνης Γιακωβάκης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Καίτη Τριανταφύλλου
Σκηνοθεσία: Πέτρος Λεωκράτης

Το αμάρτημα της μητρός μου (1977) του Γεώργιου Βιζυηνού

Η υπόθεση του έργου είναι εμποτισμένη από ένα αμάρτημα μιας χήρας μητέρας, το οποίο αποκαλύπτεται στο τέλος. Οι ενοχές που τις έχει δημιουργήσει μια πράξη του παρελθόντος, την πνίγουν καθημερινά.
Άθελα της, στον ύπνο της πλάκωσε ένα από τα τέσσερα της παιδιά, τη μοναδική κόρη της, την Αννιώ. Οι προσπάθειες της μητέρας για να γιατρέψει την κορούλα της ήταν μάταιες. Αν και είχε όλη της την προσοχή και όλες της, τις προσευχές προς εκείνη, παραμερίζοντας τα τρία της αγόρια, η Αννιώ δε τα κατάφερε να μείνει στη ζωή. Το τραγικό κενό της κόρης της, δε κατάφερε ποτέ να το ξεπεράσει η μάνα. Τα μάτια της κόρης της, τα βλέπει σε όλα τα ορφανά κορίτσια. Υιοθετεί μια ψυχοκόρη, της προσφέρει όλη την αγάπη της και τη στοργή, την παντρεύει και στη συνέχεια, υιοθετεί κι άλλη κόρη. Τα γεγονότα αυτά εξαγριώνουν τους γιους της κι εκείνη θα αναγκαστεί να αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό που κρατούσε κρυφό χρόνια.

Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο στις 18/7/1977 στα πλαίσια των εκπομπών ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΑΣ ΘΕΑΤΡΟ.Σκηνοθεσία: Άγγελος Φορτούνας

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Γρηγόρης Βαφειάς, Ειρήνη Κουμαριανού, Γιώργος Χριστόπουλος, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Πίτσα Μπουρνόζου, Αγγέλικα Καπελαρή, Τάσος Λύδης και Γιώργος Νταής




Στην συμπλήρωση της ανάρτησης βοήθησε η Lukia

Το άλογο του Θανάση (1954) του Νότη Περγιάλη

Παίζουν: Θάνος Κωτσόπουλος, Βάσω Μεταξά, Ντίνος Δημόπουλος, Τίτος Βανδής, Έλλη Βοζικιάδου, Δημήτρης Χατζημάρκος, Γιάννης Πελεκούδας, Φοίβος Ταξιάρχης, Νίκος Μπουγάς, Κώστας Πλουμπής, Νότης Περγιάλης
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκάτσος

Τα ποντίκια (1981) της Άγκαθα Κρίστι

Παίζουν: Τιτίκα Νικηφοράκη, Στέλιος Καλογερόπουλος, Τζένη Ζαχαροπούλου, Γιώργος Παυλικανίδης, Γιώργος Σαλάχας
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μπούχλης

Τα όνειρά μας (1969) του Ούγκο Μπέττι

Παίζουν: Γιώργος Δάνης, Ελισάβετ Απτόσογλου, Βασίλης Παπανίκας, Νικηφόρος Νανέρης, Γιώργος Βουτσινός, Κώστας Παπαγεωργίου, Ρίτα Μουσούρη, Νάσος Κεδράκας, Λούλα Ιωαννίδου, Ντίνος Καρύδης, Πέρη Ποράβου, Γιώργος Νέζος, Κώστας Σαντοριναίος, Γίτσα Βαλμά
Σκηνοθεσία: Νίκος Πράπας

Τα Μοντέρνα Κορίτσια (1956) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Οπερέτα, γραμμένη το 1935 σε κείμενο Νικολάου Λάσκαρη.

Μία από τις πρώτες οπερέτες του συνθέτη, που ξεκίνησε με το Σία κι αράξαμε στα 1908, για να δώσει μέχρι το θάνατό του περισσότερες από 80 οπερέτες, με κορυφαίο το Βαφτιστικό. Το μεγάλο αυτό έργο του, τον καθιέρωσε μαζί με τον Νίκο Χατζηαποστόλου ως δημιουργό της αθηναϊκής οπερέτας.

Την Ορχήστρα του Ε.Ι.Ρ. διευθύνει ο Τότης Καραλίβανος και συμμετέχει η χορωδία του Νίκου Τσιλίφη.

Παίζουν: Βούλα Ζουμπουλάκη, Αλίκη Ζωγράφου, Σωτηρία Ιατρίδου, Τζόλυ γαρμπή, Σπυριδούλα Γιαννάτου, Μαρία Φούντου, Μιχαήλ Κορώνης, Παρακευάς Οικονόμου, Χριστόφορος Νέζερ, Θεόδωρος Ανδρουλής, Νικόλαος Κουζούλης, Γεώργιος Πλούτης
Διασκευή & Ραδιοσκηνοθεσία: Γιώργος Καρακαντάς

Τα λύτρα της ευτυχίας (1967) του Άγγελου Τερζάκη

Παίζουν: Έλση Δοξακοπούλου, Λίζα Κουντούρη, Αγγέλα Παπαγιαννοπούλου, Σταύρος Ρωμανός, Αθηνά Μιχαλακοπούλου, Πάνος Βασιλειάδης, Δημήτρης Γεννηματάς, Ελένη Γαβριήλ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Τα αρραβωνιάσματα (1961) του Δημητρίου Μπόγρη

Παίζουν: Βασίλης Ανδρεόπουλος, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, Νάντια Χωραφά, Γιάννης Βογιατζής, Έλλη Ξανθάκη, Κούλα Αγαγιώτου, Ζωή Ρίζου, Ανδρέας Ζησιμάτος, Χρήστος Βότσης, Κώστας Ναός, Κώστας Θέμος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Σχολείο συζύγων (1971) του Μολιέρου

Παίζουν: Τζένη Ρουσσέα, Στέφανος Φωτιάδης, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Θάνος Λειβαδίτης, Γιώργος Νέζος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Αγνή Βλάχου,Νάσος Χριστογιαννόπουλος,
Άννα Πολυτίμου.
Σκηνοθεσία: Νίκος Πράπας

Συζυγική ζωή (1968) του Ζυλ Ρενάρ

Παίζουν: Μαίρη Αρώνη Δημήτρης Μαλαβέτας
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης
Μετάφραση & Ραδιοφωνική Διασκευή: Ιουλία Ιατρίδη

Συγνώμην λάθος ο αριθμός (1962) της Λουσίλ Φλέτσερ

Παίζουν : Βούλα Ζουμπουλάκη, Σπύρος Καλογήρου, Μαρίκα Κοτοπούλη
Σκηνοθεσία : Βύρων Πάλλης

Στην ιτιά από κάτω (1971) του Δημήτρη Καμπούρογλου

Παίζουν: Χαράλαμπος Πισιμίσης, Εμμανουήλ Παπαγιαννάκης, Κώστας Ναός, Ρίτα Μουσούρη, Άννα Γεραλή, Λουίζα Ποδηματά, Νάσος Κεδράκας, Ιωάννης Βασιλείου, Γιώργος Μετσόλης, Ελένη Ερήμου, Νίκη Κρεούζη, Άση Γαλέου, Πέρη Ποράβου, Λουκιανός Ροζάν
Σκηνοθεσία: Νίκος Πράπας

Στα παραπήγματα (1957) του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

σε κείμενο Νικολάου Λάσκαρη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΕΤΑΣ
Τη συμφωνική ορχήστρα του ΕΙΡ και μέλη της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διευθύνει ο Τότης Καραλίβανος
Παίζουν: Ανθή Ζαχαράτου, Λέλα Ζωγράφου, Σοφία Γκρέκα, Αριστείδης Πανταζινάκος, Παρασκευάς Οικονόμου, Μανώλης Μολότσος, Τάκης Τσκουγκρής, Νίκος Παπαχρήστος, Σπύρος Καλογεράς, Γιώργος Πλούτης, Χρήστος Ευθυμίου
Διασκευή - Προσαρμογή - Ραδιοφωνική Σκηνοθεσία: Νίκος Συνοδινός

Στα αφηγηματικά μέρη ακούγεται η Άννα Συνοδινού
Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΤΡΟΧΙΕΣ (1972) ΤΟΥ ΝΤΙΕΓΚΟ ΦΑΜΠΡΙ

Παίζουν: Νανά Νικολάου, Ντίνα Γιαννάκου, Κούλα Αγαγιώτου, Πόλα Γαζουλέα, Ρένα Βενιέρη, Νίκος Απέργης, Γιώργος Νέζος, Ελένη Καψάσκη, Τέλης Ζώτος

Μετάφραση & Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

ΤΡΙΓΩΝΟ ΣΤΗ ΡΟΔΟ (1981) ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ

Παίζουν : Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Βιβέτα Τσιούνη κ.α.
Σκηνοθεσία : Στέλιος Παπαδάκης

ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ (1958) ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΡΙΖΟΥ ΡΑΓΚΑΒΗ

Παίζουν: Χρήστος Ευθυμίου, Χριστόφορος Νέζερ, Καίτη Λαμπροπούλου, Ανδρέας Ζησιμάτος, Νάσος Κεδράκας, Γιώργος Νέζος, Σπύρος Ολύμπιος, Τόνης Δημητράς, Γιώργος Μοσχίδης, Γιάννης Βογιατζής
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΑΝΓΚΑΣ (1980) ΤΟΥ ΜΙΓΚΟΥΕΛ ΝΤΕ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

Παίζουν: Κική Ρέππα, Ορφέας Ζάχος, Τζένη Τσέκου, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Μάζης, Τάκης Χρυσούλης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Κωνσταντή Μασσαλάς

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Νίκος Πράπας

Σκιά του φαραγγιού (1980) του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ

Παίζουν: Νάσος Κεδράκας, Μαρία Μοσχολιού, Μιχάλης Μητρούσης, Κλήμης Ελευθεριάδης
Σκηνοθεσία: Αργύρης Πιπέρης

Σαράντα και… (1970) του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου

Το έργο «Σαράντα και...» των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου είναι το θεατρικό στο οποίο βασίστηκε η γνωστή σε όλους ταινία «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» όπου πρωταγωνίστησε η Ρένα Βλαχοπούλου. Για την ακρίβεια, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Ακροπολ από την Αρώνη το 1960. Το έργο είχε τεράστια επιτυχία κι έτσι μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τη Βλαχοπούλου. Εδώ πρεπει να σημειωθεί κι μία σύμπτωση: Οι δύο γυναίκες πολλές φορές μοιράστηκαν τους ίδιους ρόλους. Πολύ συχνά οι θεατρικές επιτυχίες της Αρώνη γίνονταν κινηματογραφικές με την Βλαχοπούλου, όπως το «Φωνάζει ο κλέφτης» του Ψαθά. Καθώς η Μαίρη Αρώνη δεν έκανε πολύ συχνά κινηματογράφο, παρέδιδε τους ρόλους της στην άλλη μεγάλη κωμικό μας. Πάντως, για την ιστορία, τον ρόλο της Πάστα - Φλώρας στην ταινία «Μια τρελή - τρελή οικογένεια» τον πρότειναν πρώτα στην Βλαχοπούλου, κι αφού αυτή αρνήθηκε τον πήρε η Αρώνη... Και έμεινε αξέχαστη!

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Τζένη είναι μια χήρα κοντά στα σαράντα. Καθώς ανήκει στην μεαγλοαστική τάξη, τα δύο αδέρφια της θέλουν να την παντρέψουν και πάλι με τον Τζώρτζη, ένα μεγαλοβιομήχανο, αλλά και μεγάλο σε ηλικία, ώστε να συνεταιριστούν κι επαγγελματικά. Ωστόσο η Τζένη αρνείται να πάρει τον βαρύκοο και ηλικιωμένο Τζώρτζη, αφού ο έρωτας της έχει χτυπήσει για πρώτη φορά τη πόρτα. Είναι βλέπετε ερωτευμένη με έναν γοητευτικό βιολιστή... Κι ας είναι σαράντα και... Ε, και τι έγινε;

κείμενο NikosPappas


Παίζουν: Μαίρη Αρώνη, Γιάννης Γκιωνάκης, Γιώργος Μοσχίδης κ.α.
Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομάτης

Ρωμαίος, Ιουλιέττα και τα σκοτάδια (1966) του Ντίνου Σιδερίδη

Εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιαν Οτσενάσεκ

Παίζουν: Νότης Περγιάλης - Αφηγητής, Λάζος Τερζάς - Ράφτης, Γιώργος Ζαχαριάδης - Παύλος, Μαριέττα Ριάλδη - Εσθήρ, Γιώργος Χριστόπουλος - Φωνή μεγαφώνου, Δήμος Σταρένιος - Τσέπεκ, Λουΐζα Ποδηματά - Γυναίκα του ράφτη, Λουκιανός Ροζάν - Ράυζεκ
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

Πέρσες (1954) του Αισχύλου

Παίζουν: Αθανασία Μουστάκα, Γιάννης Αποστολίδης, Στέλιος Βόκοβιτς, Νίκος Χατζίκος, Γιάννης Αυλωνίτης, Αλέκος Δεληγιάννης, Γκίκας Μπινιάρης, Γρηγόρης Βαφειάς, Θόδωρος Ανδριακόπουλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Μιχαηλίδης

Πασχαλινές εικόνες (1965) των Κώστα Πρετεντέρη Δημήτρη Γιαννουκάκη

Παίζουν: Μαρίκα Κρεββατά, Γιώργος Γαβριηλίδης, Σταύρος Ξενίδης, Κία Μπόζου, Άννα Καλουτά, Μαρία Καλουτά, Σαπφώ Νοταρά, Γιάννης βογιατζής, Τάκης Μηλιάδης, Λουκιανός Ροζάν, Βούλα Χαριλάου, Γιάννης Γκιωνάκης, Βέτα Προέδρου, Ειρήνη Κουμαριανού, Μαίρη Χαλκιά, Κώστας Παπαγεωργίου, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Μπάμπης Ανθόπουλος, Μπέτυ Μοσχονά, Νίκος Καζής
Σκηνοθεσία: Ίων Νταϊφάς

Παιχνίδια στις αλυκές (1960) του Δημήτρη Κεχαΐδη

Κεχαΐδης, Δημήτρης
Συγγραφέας
Ο Δημήτρης Κεχαΐδης γεννήθηκε στα Τρίκαλα, μεγάλωσε στον Βόλο και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Φοιτητής ακόμα, έγραψε τα πρώτα του έργα, που παρουσιάστηκαν από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν: τα μονόπρακτα Μακρινό λυπητερό τραγούδι, Παιχνίδια στις αλυκές (1957) και Ο μεγάλος περίπατος (1960). Το 1960 έγραψε το μονόπρακτο Προάστειον Νέου Φαλήρου που παρουσιάστηκε από την ΕΡΤ1 (σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας). Στο Θέατρο Τέχνης πρωτοπαίχτηκαν, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, και τα έργα του: Το πανηγύρι (1964), Η βέρα και Το τάβλι (1972). Σε συνεργασία με την Ελένη Χαβιαρά έγραψε τα έργα Δάφνες και πικροδάφνες (Θέατρο Τέχνης, 1979, σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν) και Με δύναμη από την Κηφισιά (Νέα Σκηνή, 1995, σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής). Έργα του παρουσιάστηκαν από το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και από διάφορους επαγγελματικούς θιάσους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και από ερασιτεχνικές ομάδες. Επίσης, μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο ή προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Το Με δύναμη από την Κηφισιά έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά. Ο Δημήτρης Κεχαΐδης πέθανε στην Αθήνα το 2005.


Παίζουν: Τάνια Σαββοπούλου, Νίκος Μπιρμπίλης, Θάνος Λειβαδίτης, Βέρα Ζαβιτσιάνου
Σκηνοθεσία: Μηνάς Χρηστίδης

Ότε οι ένδοξοι μαθηταί (1981)

Ότε οι ένδοξοι μαθηταί (1981) από το βιβλίο του Τζιοβάνι Παπίνι "Ο Χριστός"

Παίζουν: Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Φέρτης, Πέτρος Φυσσούν
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Κωνσταντή Μασαλάς

Όταν τραγουδά τ' αηδόνι (1967) του Ρομπέρ Λαμουρέ

Παίζουν: Γιώργος Καλογερόπουλος, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Κώστας Καστανάς, Κώστας Κακαβάς, Χρήστος Πάρλας, Κώστας Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Νίκος Πράπας
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Όρνιθες (1983) του Αριστοφάνη

Αλληγορική και ουτοπική κωμωδία του Αριστοφάνη, που παίχτηκε στα Εν Άστει Διονύσια του 411 π.Χ., παίρνοντας τη δεύτερη θέση.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη ανέβασε τους Όρνιθες το 1929, ενώ ιστορική έχει μείνει η παράσταση του Κάρολου Κουν, στο Ηρώδειο το 1959, με σκηνικά και κοστούμια Γιάννη Τσαρούχη, χορογραφία Ζουζούς Νικολούδη και με την υπέροχη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Πρόκειται για μια παράσταση που ξεσήκωσε τότε θύελλα αντιδράσεων, για να βραβευθεί στα 1961 στο Θέατρο των Εθνών, στο Παρίσι.

Η κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο στις 18/1/1983, από την εκπομπή Μικρή Αυλαία. Η μετάφραση είναι του Θρασύβουλου Σταύρου και η ραδιοφωνική διασκευή της Ειρήνης Μάρρα.

Παίζουν: Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κώστας Κοντογιάννης, Νίκος Γαροφάλλου, Κάκια Ιγερινού, Γιώργος Παρτσαλάκης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιώργος Μπαγιώκης, Κώστας Κοκκάκης.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Όνειρα κοριτσιών (1972) του Αλφρέ ντε Μυσέ

Παίζουν: Παντελής Ζερβός, Πίτσα Μπουρνόζου, Ελένη Τσαλδάρη, Λία Πανταζή, Σπύρος Ολύμπιος, Τόλης Πολάτος, Αιμίλιος Μεσίδης, Γιώργος Τσαούσης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μούλιος

Οι τρεις μάσκες (1979) του Σαρλ Μερέ

Παίζουν: Κική Ρέππα, Γιώργος Κωνσταντής, Βέρα Κρούσκα, Γιάννης Αργύρης, Γιώργος Γεωγλερής, Κώνσταντίνος Τζούμας, Αλέξης Σταυράκης
Σκηνοθεσία: Αργύρης Πιπέρης

Οι συνένοχοι (1981) του Γιάννη Τζιώτη

Όπως γράφει ο δημιουργός του έργου Γιάννης Τζιώτης: "Οι Συνένοχοι δεν είναι θεατρικό έργο και καμία σχέση δεν έχει με κινηματογραφικό σενάριο. Πρόκειται για οπτικοακουστικό δημιούργημα, για μια θεατρόμορφη αστυνομική ιστορία, γραμμένη αποκλειστικά για το ραδιόφωνο".

Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 21/8/1981 από το Β' Πρόγραμμα. Η μουσική επιμέλεια είναι του Ιάκωβου Δρόσου.

Παίζουν : Μαίρη Χρονοπούλου, Βίλμα Κύρου, Νίκος Παγκράτης, Ηλέκτρα Κωνσταντίνου, Θεόδωρος Δημήτριεφ, Λύντια Λένωση, Νίκος Ζιάγκος
Σκηνοθεσία : Κλέαρχος Καραγιώργης

Οι Πετροχάρηδες (1961) του Παντελή Χορν

Παντελής Χορν (1881-1941), από την Αθήνα. Έγραψε μερικά δραματικά έργα, από τα οποία τη μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία είχε «Το φυντανάκι». Τα περισσότερα δράματά του αναφέρονται στη θαλασσινή ζωή, όπως: «Oι Πετροχάρηδες»,«Η Νταλμανοπούλα», «Το μελτεμάκι κ.α.

Παίζουν: Γιάννης Αποστολίδης, Ίλια Λιβυκού, Λευκή Βεντουράτου, Χρήστος Κατσιγιάννης, Λούλα Ιωαννίδου, Μέμος Ορφανίδης, Γιώργος Βελέντζας
Σκηνοθεσία: Νίκος Φιλιππόπουλος

Οι δικομανείς του Ρακίνα ή Ζαν Ρασίν (Jean Racine)


Τρίπρακτη κωμωδία, γραμμένη το 1668. Είναι η μοναδική κωμωδία του Ρακίνα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Η ιδέα για τη σύνθεση της κωμωδίας προέρχεται από τις Σφήκες του Αριστοφάνη.

Το έργο μεταδόθηκε πρώτη φορά στις 26/11/1969 από την εκπομπή Το θέατρο της Τετάρτης.

Μετάφραση και διασκευή: Χάρης Λουμπίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Παίζουν: Μάκης Ρευματάς, Νάσος Κεδράκας, Σταύρος Ξενίδης, Κώστας Καγξίδης, Βαγγέλης Πρωτοπαπάς, Ελένη Χαλκούση, Πόπη Παπαδάκη
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΤΣΕΤΣΕ (1967) ΤΟΥ ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ

Στο μονόπρακτο Τσετσέ, τα ασήμαντα γεγονότα και η αφέλεια ενός στοιχήματος χρησίμεψαν στον Πιραντέλλο για να μας δώσει ένα σύντομο μάθημα κοινωνικής ηθικής Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 17/3/1967 από την εκπομπή Το Τρίτο Θέατρο.
Παίζουν: Δημήτρης Μαλαβέτας, Δήμος Σταρένιος, Αγνή Βλάχου

Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

ΧΟΡΟΣ ΛΩΠΟΔΥΤΩΝ (1972) ΤΟΥ ΖΑΝ ΑΝΟΥΙΓ

Παίζουν: Βασίλης Κανάκης, Τρύφων Καρατζάς, Λήδα Πρωτοψάλτη, Σώτος Νικολούδης, Χρήστος Πολίτης, Τζόλυ Γαρμπή, Γιάννης Βογιατζής κ.α.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Παπαδάκης

ΧΡΙΣΤΙΝΑ (1956) ΤΟΥ ΠΩΛ ΖΕΡΑΛΝΤΥ

Γεννημένος στο Παρίσι το 1885, ο Πωλ Ζεραλντύ υπήρξε από τους πιο γνωστούς ποιητές και δραματογράφους της εποχής του.
Η Χριστίνα είναι έργο ψυχολογικό και αισθηματικό, με έξυπνη πλοκή, βασισμένο σε ένα διάλογο που ξεχειλίζει από λυρισμό
Ηχογραφήθηκε το 1956 για την εκπομπή Το Θέατρο της Τετάρτης με την εξαιρετική ερμηνεία του Γιώργου Παππά και της αξέχαστης Ελένης Χατζηαργύρη
Η μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή είναι της Ιουλίας Ιατρίδη
Παίζουν: Γιώργος Παππάς, Ελένη Χατζηαργύρη, Ανδρέας Φιλιππίδης, Αθανασία Συγγελάκη

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σολωμός

ΧΡΥΣΟΘΕΜΙΣ (1978) ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στην Μονεμβασιά την Πρωτομαγιά του 1909 και πέθανε στην Αθήνα το 1990. Στο έργο του περιλαμβάνονται πάνω από 100 ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, πεζογραφήματα, θεατρικές μελέτες, μεταφράσεις και χρονογραφήματα. Το 1934 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Τρακτέρ. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Το 1956 τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο Ποιήσης για τη Σονάτα του Σεληνόφωτος. Το 1968 προτάθηκε για το Νόμπελ από 75 Γάλλους ακαδημαϊκούς και συγγραφείς.
Ο Μονόλογος Χρυσόθεμις γράφτηκε το 1970. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 15/1/1978 από την εκπομπή Το Θέατρο της Κυριακής.
Με τη Θάλεια Καλλιγά, τον πρόλογο και επίλογο διαβάζει ο Γιώργος Μεσάλας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μεσάλας

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΟΚΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ (1961) ΤΟΥ ΜΑΞ ΦΡΙΣ

Το έργο σκιαγραφεί με καυστικό τρόπο την τραγωδία και τα αδιέξοδα του αντιπροσωπευτικότερου τύπου της σύγχρονης κοινωνίας μας, δηλαδή του καλοβολεμένου αστού και ενώ μοιάζει με κωμωδία δεν είναι. «Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές», είναι μια παραβολή επάνω στον άνθρωπο ο οποίος τρέμει το ξεβόλεμα και κάθε αλλαγή περισσότερο από μια καταστροφή όπως αυτή που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά.

Βασικός ρόλος ο Θεόφιλος Μπήντερμαν ένας μικροαστός ο οποίος κοιτάζει την δουλίτσα του και το «σπιτάκι» του. Ένας ανθρωπάκος που δεν διστάζει να επιβληθεί στους πιο αδύναμους αλλά φέρεται σαν κόλακας σ’αυτούς που θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τη δική του. Μαζί με τη γυναίκα του παρατηρούν τις πυρκαγιές που ξεσπούν γύρω τους και μονολογούν : «Ευτυχώς που δεν είναι στο δικό μας σπίτι.....». Μόνο που δεν έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι φιλοξενούν στο σπίτι τους δύο εμπρηστές, που με θράσος αλλά αριστοτεχνικό τρόπο, έχουν κάνει κατάληψη στη σοφίτα τους, με σκοπό να τους βάλουν φωτιά. Το πιο τραγικό μάλιστα είναι ότι ο ίδιος ο Μπήντερμαν τους προσφέρει ..... τα σπίρτα!

Μια πραγματεία για το ατομικό χρέος και την κοινωνική ευθύνη του σύγχρονου ανθρώπου δοσμένη με επικά στοιχεία του Μπρεχτικού Θεάτρου σε μια συνύπαρξη με το Θέατρο του παραλόγου.
Μια καυστική καταγγελία για τον κάθε ένα ξεχωριστά και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, που ανέχεται, φιλοξενεί, θρέφει αλλά και που συνεργάζεται στο τέλος με τους κάθε λογής «εμπρηστές» προσφέροντας τους μάλιστα και τα ...... σπίρτα!



Ο Μαξ Φρις (Max Frisch 1911-1991) γεννήθηκε στη Ζυρίχη, ταξίδεψε σε πολλά μέρη και πέθανε στη πόλη του, που τη θεωρούσε το πιο βαρετό μέρος πάνω στη γη. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γερμανική φιλολογία και εργάστηκε ως δημοσιογράφος μέχρι να αφοσιωθεί στο γράψιμο το 1955. Μαζί με τον Φρίντριχ Ντύρενματ αποτελεί τον εκπρόσωπο της σύγχρονης ελβετικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα έργα του είναι τα θεατρικά Ο κύριος Μπίντερμαν και οι εμπρηστές και Ανδόρρα, τα μυθιστορήματα Στίλλερ, Το όνομά μου ας είναι Γκάντενμπάιν, Ο Κυανοπώγων, καθώς και τα ιστορικά μελοδράματα Το Σινικό Τείχος και Όταν τελείωσε ο πόλεμος. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους συγγραφείς της μεταπολεμικής εποχής: ο Μαξ Φρις σχολιάζει τα διλήμματα του εικοστού αιώνα, περιφρονώντας τα χρηστά ήθη και τις ηθικές επιταγές της αστικής Ευρώπης.



Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Κώστας Ρηγόπουλος Μαρία Γιαννακοπούλου, Γιάννης Αργύρης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Άννη Παπακωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ (1962) ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ

Παίζουν : Χριστόφορος Νέζερ, Γιάννης Αργύρης, Μέλπω Ζαρόκωστα κ.α.

Σκηνοθεσία : Μήτσος Λυγίζος

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ (1966) ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

Παίζουν: Κώστας Καστανάς, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Όλγα Τουρνάκη, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Νίτα Παγώνη, Νόρα Κατσέλη, Είρηνη Παύλου, Χρυσή Κοζύρη, Ελλάς Δοξακοπούλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ (1960) ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

Έργο του σπουδαίου ποιητή Αγγ. Σικελιανού, του "άρχοντα της λαλιάς μας", όπως τον αποκάλεσε ο Σεφέρης.
Το έργο βασίζεται στη θρυλική μορφή του Διγενή, στη βυζαντινή λαϊκή μυθολογία και στη θρησκευτικοπολιτική αίρεση των Παυλικιανών (9ος αιώνας).
Μία από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις που φυλάσσονται στο αρχείο της Ελλήνικης Ραδιοφωνίας. Η Σοφία Μιχαλίτση στη μουσική επιμέλεια του έργου, βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Αλέκου Ξένου, του σπουδαίου Ζακυνθινού συνθέτη και φίλου του Σικελιανού. Τα τραγούδια έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Παίζουν: Στέλιος Βόκοβιτς (Διγενής), Νίκος Δενδρινός, Γιάννης Αργύρης, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Γεννατάς, Βάσος Ανδρονίδης, Δημήτρης Παππάς, Βασίλης Παπανίκας, Γκίκας Μπινιάρης, Βίκτωρ Παγουλάτος, Γιάννης Αποστολίδης

Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Διασκευή για το ραδιόφωνο: Νίκος Γκάτσος

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΝΥΦΗΣ ΤΩΝ ΛΑΜΠΥΣ ΚΑΙ ΡΟΜΠΛΑΝ

Παίζουν: Νόρα Κατσέλη, Φάνης Χηνάς, Σούλα Διαβάτη, Γιώργος Χριστόπουλος, Γιώργος Κατσαρός
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Κωνσταντή Μασσαλάς
Μετάφραση: Πάγια Μουστάκη
Το έργο μεταδόθηκε από την εκπομπή " Τομικρό θέατρο στο Β' πρόγραμμα"

Ο ΔΡΟΜΟΣ - Η ΛΕΞΗ - Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ (1975) της ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τρία μονόπρακτα της Κωστούλας Μητροπούλου Παίζουν: Βύρων Πάλλης, Μάκης Πανώριος, Λιλή Παπαγιάννη, Νίτα Παγώνη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου
Σκηνοθεσία: Νίκος Σκιαδάς

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ (1965) του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΒΟΥΡΗ

Ο Δρόμος του μαρτυρίου αποτελεί εξιστόρηση της ζωής του Χριστού, λίγο πριν τη Σταύρωση. Ξεκινά από το Μυστικό Δείπνο και την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, φτάνοντας μέχρι την προδοσία του Ιούδα, τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Η εκπομπή μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τον κεντρικό Ραδιοσταθμό της Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος στις 22/4/1965.
Παίζουν: Στέλιος Βόκοβιτς (αφηγητής), Νίκος Καζής, Στάθης Γαβάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Λευτέρης Τρακάδας, Κώστας Θεοδόσης, Σώτος Νικολούδης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Καβούρης

Ο ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ (1973) του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ

Παίζουν: Άγγελος Γιαννούλης, Σταύρος Ρωμανός, Νίκος Τζόγιας. Στο χορό: Θόδωρος Δημήτριεφ, Σταύρος Ρωμανός, Δημήτρης Κοντογιάννης, Μανώλης Κουφιανάκης
Σκηνοθεσία: Κλέαρχος Καραγιώργης

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ (1958) του ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΚΑΚΗ

Παίζουν: Δημήτρης Μόλλας, Μιχάλης Καλογιάννης, Χριστόφορος Νέζερ, Άννα Ραυτοπούλου, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Αθηνά Κασαβέτη, Παντελής Ζερβός, Μιχάλης Μπούχλης, Γιάννης Αργύρης, Νάσος Κεδράκας, Σπύρος Ολύμπιος
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Επισημαίνουμε τη συμμετοχή του Δημήτρη Μόλλα, γνωστού σε όλους μας μετέπειτα καραγκιοζοπαίχτη

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (1962) του ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΤΕΣΗ

Παίζουν: Λυκούργος Καλλέργης, Άννα Λώρη, Γιάννης Αργύρης, Έλλη Ξανθάκη, Καίτη Χρονοπούλου, Γιώργος Μετσόλης, Θεόδωρος Έξαρχος, Κούλα Αγαγιώτου, Κώστας Ναός, Γιώργος Πλούτης, Χρήστος Ευθυμίου
Σκηνοθεσία: Λιάκος Χριστογιαννόπουλος

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ (1976) του ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΟΥΝΤΕ

Παίζουν: Βασίλης Κανάκης, Λήδα Πρωτοψάλτη, Αγνή Βλάχου, Μάκης Ρευματάς, Χρήστος Δοξαράς, Νικήτας Τσακίρογλου, Νίκος Λυκομήτρος, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Χλόη Λιάσκου
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος

Η ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ (1976) του ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΙΟΝΕΣΚΟ

Ο Ευγένιος Ιονέσκο έγραψε το έργο το 1948. Έμπνευση για τη συγγραφή του στάθηκε η προσπάθειά  του να μάθει αγγλικά άνευ διδασκάλου, με τη βοήθεια ειδικών κασετών. Οι ακαταλαβίστικες φράσεις ήταν η βάση για το πρώτο του έργο. Στο έργο δεν υπάρχει καμιά φαλακρή τραγουδίστρια. Αυτό που υπάρχει είναι η έντονη διάθεση του Ιονέσκο να σατιρίσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, δείχνοντας τη ματαιότητα της μετριότητας. Χρησιμοποιώντας κοινοτοπίες και πομπώδης φράσεις στην καθημερινή τους ζωή για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι ένοικοι ενός σπιτιού το μόνο που καταφέρνουν είναι το ακριβώς αντίθετο: να μην επικοινωνούν καθόλου.
Παίζουν: Νίκος Γαροφάλλου, Κώστας Κοντογιάννης, Αλίκη Αλεξανδράκη κ.α.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΤΙΦ (1965) του ΕΥΓΕΝΙΟΥ Ο' ΝΗΛ

Πρόκειται για δύο μονόπρακτα.
Παίζουν: Νίκος Καζής, Πόπη Παπαδάκη, Γρηγόρης Βαφειάς, Χρήστος Κατσιγιάννης
 Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Νίκος Πράπας
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ο Χιονάνθρωπος (1972) του Αντουάν Μπουρμπόν

Ο Χιονάνθρωπος του Αντουάν Μπουρμπόν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Κυκλικό Θέατρο του Στρασβούργου στις 3 Νοεμβρίου του 1954.

Πρόκειται για μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, γεμάτη ποιήση και ανθρωπιά, που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους.

Ο Χιονάνθρωπος μεταδόθηκε για πρώτη φορά σε έκτακτη χριστουγεννιάτικη εκπομπή στις 25/12/1972.

Η σκηνοθεσία είναι του Κλέαρχου Καραγιώργη και η μουσική επιμέλεια του Πάνου Ευσταθίου.

Παίζουν : Χρήστος Μάντζαρης, Ράνια Ιωαννίδου, Πίτσα Μπουρνόζου, Μαρούλα Ρώτα, Έρση Μαλικένζου
Σκηνοθεσία : Κλέρχος Καραγιώργης

Η τρελή του Σαγιό (1954) του Ζαν Ζιρωντού

Μία ιστορική ηχογράφηση, από τις παλιότερες που φυλάσσεται στο αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με τη θρυλική ηθοποιό του θεάτρου μας Κυβέλη.

Υπόθεση: Στο Σαγιό, κεντρική συνοικία του Παρισιού, η ζωή των καθημερινών ανθρώπων κυλάει χαλαρά κι η Ορελί, μια εκκεντρική, αλαφροΐσκιωτη μεγαλοκυρία που ζει σ' ένα υπόγειο, είναι το "καλό πνεύμα". Λύνει τα μικροπροβλήματα, σκορπίζει ζωή και χαμόγελο και προστατεύει τη γειτονιά από τους κακούς ανθρώπους, "αυτούς που σφίγγουν τα χείλια, που δίνουν στα κλεφτά κλοτσιές στα ζώα, τους εχθρούς των δέντρων, τους εχθρούς των ζώων". Μια μέρα, πέφτει στην αντίληψή της ότι πλούσιοι μεγαλοκαρχαρίες ετοιμάζονται να ξεθεμελιώσουν τη συνοικία αναζητώντας πετρέλαιο. Κι αυτή αναλαμβάνει να τους εξαφανίσει, ώστε να πάψουν να απειλούν τον κόσμο της.

Το τελευταίο έργο του Ζαν Ζιροντού γράφτηκε σε μια δύσκολη εποχή (1943) και ανέβηκε για πρώτη φορά το 1945, μετά το θάνατο του συγγραφέα. Η πρώτη μάλιστα παρουσίαση του έργου στη χώρα μας, πάλι από το Εθνικό, με την Κατίνα Παξινού και σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή, σε εξίσου ταραγμένες εποχές (1966), είχε κάνει πάταγο.

Ζιροντού Ζαν (Από την Live-Pedia.gr)
Γάλλος συγγραφέας, διηγηματογράφος & δραματουργός (Μπελάκ,Οτ-Βιέν 1882-Παρίσι1944). Από τα φοιτητικά του ακόμα χρόνια ταξίδεψε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και διορίστηκε για ένα χρονικό διάστημα διπλωμάτης. Πήρε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και για τις πολεμικές του υπηρεσίες του απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.

Στη γαλλική λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1909 με τη συλλογή διηγημάτων "Ρrονinciales" και ακολούθησαν τα διηγήματα "Η Σχολή αδιαφόρων", "Αναγνώσματα για μια σκιά", "Σιμών ο περιπαθής" και "Ζίγκφριντ και Λιμουζέν". Το τελευταίο είχε μεγάλη απήχηση στο γαλλικό κοινό, γιατί ζωντάνευε με πολύ ανθρωπισμό το δράμα του πολέμου, ώστε γρήγορα διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο και ανεβάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1928. Από το έργο αυτό και μετά ο Ζ. επιδόθηκε στο θέατρο και ιδιαίτερα στο δράμα. Από τα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν: "Αμφιτρύων", "Ιντερμέτζο", "Τέσα, η νύμφη με την πιστή καρδιά", "Συμπλήρωμα στο ταξίδι του Κουκ", "Ο Τρωικός πόλεμος δε θα γίνει", "Ηλέκτρα", "Άσμα ασμάτων", "Η τρελή του Σαγιό" κ.ά.

Από το ραδιόφωνο μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 15/2/1954, από την εκπομπή Το Θέατρο της Τετάρτης.

Η μετάφραση και διασκευή είναι του Μίνωα Βολανάκη
Παίζουν : Κυβέλη, Μιράντα, Ρίτα Μυράτ, Μαρία Αλκαίου, Βάσω Μεταξά, Χρήστος Τσαγανέας, Λυκούργος Καλλέργης, Παντελής Ζερβός, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γκίκας Μπινιάρης, Κώστας Παππάς, Γιώργος Λευτεριώτης
Σκηνοθεσία : Μήτσος Λυγίζος

Η σκόνη του δρόμου (1978) του Κέννεθ Γκούντμαν



Υπόθεση: Τι θα κάνατε αν ο τύπος που πρόδωσε τον Ιησού έμπαινε στο σπίτι σας; Ένας αγύρτης που αποκαλύπτεται ως περιπλανώμενος Ιούδας εκπλήσσει με την ξαφνική είσοδο του. Στον Peter έχουν εμπιστευτεί κάποια χρήματα τα οποία ενώ δεν είναι δικά του σκάφτεται να τα κρατήσει. Αλλά ο ήχος τριάντα νομισμάτων που βρίσκονται στην τσέπη του Ιούδα τον πείθει ……





Ο Κέννεθ Σώγερ Γκούντμαν (1883-1918) παρά το σύντομο βίο του, κατάφερε να μείνει στην ιστορία του θεάτρου: όχι μόνο μέσα από το έργο του αλλά κυρίως επειδή το παλαιότερο θέατρο του Σικάγο, φέρει σχεδόν έναν αιώνα τώρα, το όνομά του.
Ο Γκούντμαν έγραψε ένα μεγάλο αριθμό μονόπρακτων, αλλά επίσης και κάποια μεγάλα θεατρικά έργα μαζί με τον Μπέν Χέχτ και τον Τόμας Γούντ Στήβενς. Η «Σκόνη του δρόμου» (Dust of the road) είναι ένα από τα λίγα έργα του, που άντεξε στο χρόνο, ίσως γιατί τα διλήμματα που θέτει δεν έχουν πάψει να απασχολούν τον άνθρωπο.
Η συγγραφική του δραστηριότητα τελειώνει με τον θάνατο του, το 1918, εξαιτίας μιας πνευμονίας, απότοκου γρίππης, στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Οι γονείς του Γουίλιαμ και Μαλβίνα, δωρίζουν στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο το ποσό των 350.000 δολαρίων, εις μνήμη του γιου τους, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί, επαγγελματικό θέατρο και να λειτουργήσει δραματική σχολή ενώ παράλληλα αναθέτουν στον αρχιτέκτονα Χάουαρντ Βαν Ντόρεν Σω την υλοποίηση του έργου.
Στις 5 Ιανουαρίου του 1925 αρχίζει να λειτουργεί η σχολή ενώ στην εναρκτήρια τελετή για το θέατρο, στις 20 Οκτωβρίου 1925, θα παρουσιαστούν τρία έργα του Γκούνμταν : «Στην πίσω αυλή» (Back of the yards), «το πράσινο τραπεζομάντηλο» (The Green Scarf), και «η παρτίδα σκάκι» (The Game of Chess). Ο Τόμας Γουντ Στήβενς, σκηνοθέτης, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Κέννεθ Γκούντμαν θα ηγηθεί τόσο του θεάτρου όσο και της δραματικής σχολής.
Η σχολή και το θέατρο ανέδειξε, καθόλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ορισμένους από τους πλέον σημαντικούς αμερικανούς ηθοποιούς. Με το θέατρο αυτό λοιπόν, συνεργάζονται καταξιωμένοι συγγραφείς και σκηνοθέτες όπως για παράδειγμα ο Ντέϊβιντ Μάμμετ, ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» του οποίου, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Goodman theatre, στη δεκαετία του 70. Πάνω από την είσοδο του θεάτρου Γκούντμαν, ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει: «Για να διατηρηθεί η παλιά πείρα και να αποκτηθεί νέα», μια φράση-έμπνευση για όλους τους ανθρώπους του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα.


Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Θόδωρος Μορίδης, Τζόλη Γαρμπή, Γιάννης Μαλούχος
Σκηνοθεσία: Κωστής Μιχαηλίδης

Η πινακοθήκη των ηλιθίων (1957) του Νίκου Τσιφόρου

Η Πινακοθήκη των ηλιθίων είναι από τα πρώτα θεατρικά που έγραψε ο Νίκος Τσιφόρος. Το πρώτο ανέβασμα του έργου έγινε το 1944, από τον θίασο Χορν - Αρώνη, στο θέατρο Ακροπόλ. Η παράσταση είχε τεράστια επιτυχία και έτσι ακολούθησε αυτή η ηχογράφηση. Για δεύτερη φορά παρουσιάστηκε το 1955 από τον θίασο Νικηφοράκη - Χατζίσκου, με κάποιες μικρές αλλαγές στο κείμενο.
Έκτοτε έχει ανέβει πολλές φορές από ερασιτεχνικούς αλλά κι επαγγελματικούς θιάσους, καθώς και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Η δομή του θεατρικού είναι αρκετά ιδιαίτερη, καθώς ο... αφηγητής μας ενημερώνει πως δεν θα πρακολουθήσουμε μία θεατρική παράσταση, αλλά ένα πείραμα. Στο κείμενο υπάρχει έντονο το γνωστό καυστικό χιούμορ του δημιουργού, κι ομολογουμένως δίνει την αίσθηση πως έχει γραφτεί από κάποιον ευρωπαίο συγγραφέα (καθώς, αρκετές φορές θυμίζει μπουλβάρ ή γαλλική φάρσα) κι όχι από τον δικό μας Νίκο Τσιφόρο. Με κάποιες φραστικές μετατροπές το κείμενο μπορεί ακόμα και σήμερα να παρουσιαστεί και να δίνει αυτή τη ζωντάνια που έδινε 60 και πλέον χρόνια πριν.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Αντρέ είναι ένας αιώνιος φοιτητής που κατοικεί στο Παρίσι και που εκτός από μαθήματα, χρωστάει πολλά ποσά στους δανειστές του. Η Αλίντα είναι μια ισπανίδα νέα κοπέλα, ελευθέρων ηθών, που ζει μαζί με τον προαγωγό της στη Σεβίλλη. Όλα θα αλλάξουν στη ζωή της όταν θα λάβει ένα γράμμα που θα την ενημερώνει πως είναι η μοναδική κληρονόμος του Ιωσία Τέριγκτον, ενός άγνωστου σε αυτή ανθρώπου, που της αφήνει το ποσό των 2.000.000 λιρών. Ταυτόχρονα όμως, το ίδiο ακριβώς γράμμα λαμβάνει και ο Αντρέ. Έτσι λοιπόν, οι δύο νέοι ξεκινούν από διαφορετικές κατευθυνσεις για να κληρονομήσουν την τεράστια περιουσία. Συναντιούνται στο καράβι, ερωτεύουνται και δημιουργούν δεσμό, ως τη στιγμή που θα μάθουν πως είναι επί της ουσίας αντίπαλοι, καθώς διεκδικούν την ίδια περιουσία...

κείμενο NikosPappas




Παίζουν: Μαίρη Αρώνη, Δημήτρης Χορν
Ραδιοσκηνοθεσία: Ίων Νταϊφάς

Η παγίδα (1969) του Ρομπέρ Τομά

Παίζουν: Δημήτρης Μυράτ, Βασίλης Ανδρονίδης, Γιώργος Τζώρτζης, Μαίρη Λαλοπούλου, Δήμος Σταρένιος, Ματίνα Καρρά
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυράτ

Η όμορφη γοργόνα (1967) του Λόταρ

Παίζουν: Φρατζέσκα Αλεξάνδρα, Αλίκη Γκούμα, Ντία Αβδή, Θόδωβρος Κατσαδραμής, Κώστας Ρηγόπουλος, Κάκια Αναλυτή, Αγνή Βλάχου, Βασίλης Ανδρονίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας

Η νεράιδα του κάστρου (1968) του Δημήτρη Καμπούρογλου

Στο πιο γνωστό από τα θεατρικά του έργα, στη Νεράιδα του κάστρου, ο Δημήτρης Καμπούρογλου αφηγείται μια ιστορία όπου ο έρωτας πλέκεται με ένα θρύλο από τα χρόνια της σκλαβιάς. Ένα θρύλο για την ζωντανεμένη Καρυάτιδα του Ερεχθείου, που κάθε βράδυ γύριζε στα χαλάσματα του κάστρου της Αθήνας.

Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά από την εκπομπή Το Θέατρο της Τετάρτης.

Παίζουν: Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Τάκης Ασημακόπουλος, Μαρία Ζαφειράκη, Τάσος Παπαδάκης, Πέρη Ποράβου, Σπύρος Καλογήρου, Βύρων Σέρρης, Κυριάκος Κατριβάνος, Ντίνα Γιαννακού, Νίκος Γαροφάλλου, Γιώργος Σαλάχας
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

Η μουσική (1967) της Μαργκερίτ Ντυρά

Στο μονόπρακτο Η μουσική, η Ντυράς καταπιάνεται με το παλιό πρόβλημα της σχέσης άνδρα - γυνάικας. Όπως σημειώνει η μεταφράστρια του έργου Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, η Ντυράς σε όλο της το έργο κρατά ένα νυστέρι με χέρι που δεν τρέμει.

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 17/3/1967, από την εκπομπή Το Τρίτο Θέατρο.

Παίζουν: Δημήτρης Μαλαβέτας, Κούλα Αγαγιώτου, Μάρω Κοντού, Κ. Μητροπούλου, Β. Σέρης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

Η μέλισσα (1957) του Νίκου Καζαντζάκη

Υπόθεση
Ο Κύψελος, ο αλαφροΐσκιωτος γιος του τυράννου της Κορίνθου Περίανδρου, φέρνει τον αδελφό του Λυκόφρονα να δουν το φάντασμα της Μέλισσας, της νεκρής μητέρας τους. Ο Λυκόφρων δεν βλέπει τίποτε, αλλά ο Περίανδρος συναντά τη νεκρή, συνομιλεί μαζί της και καταλαμβάνεται από κρίση οργής. Ο Κύψελος φεύγει και ο Λυκόφρων ανακοινώνει στον πατέρα τους ότι αναχωρούν για την Επίδαυρο, για ν' αποχαιρετήσουν τον ετοιμοθάνατο παππού τους. Ο Περίανδρος προσπαθεί να τον εμποδίσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στην Επίδαυρο, ο Προκλής πατέρας της Μέλισσας, αποκαλύπτει στον Λυκόφρονα ότι ο Περίανδρος δολοφόνησε τη μητέρα του και του δίνει το χρυσό μαχαίρι του φόνου. Επιστρέφοντας στην Κόρινθο, ο Λυκόφρων συγκρούεται με τον πατέρα του και του δίνει τελετουργικά το μαχαίρι. Ο Περίανδρος καταλαβαίνει ποιος αποκάλυψε το μυστικό και διατάζει να κάψουν τον Προκλή ζωντανό μέσα στο παλάτι του.
Στη συνέχεια, καλεί τους άρχοντες και το λαό, αναγγέλλει τη διεξαγωγή αγώνων για την αποδοχή της διονυσιακής λατρείας και ονομάζει το Λυκόφρονα συνβασιλέα· ο νέος όμως πετά το στέμμα καταγής, βγάζει τα βασιλικά του ρούχα και προκαλεί τον πατέρα του να τον σκοτώσει. Ο τύραννος τον διώχνει απαγορεύοντας στους υπηκόους του ακόμη και να του μιλήσουν.
Ο Λυκόφρων περιφέρεται στην πόλη ρακένδυτος, διψώντας για εκδίκηση. Τον συναντά ο Κύψελος και του λέει ότι ονειρεύτηκε τη Μέλισσα, που του ανέθεσε να πει στον Περίανδρο ότι κρυώνει. Ο Λυκόφρων τον συμβουλεύει να το κάνει μεταμφιεσμένος σε φάντασμα της νεκρής. Πράγματι, έτσι γίνεται, όμως ο Περίανδρος αντιλαμβάνεται τη μεταμφίεση και σκοτώνει το μικρό γιο του. Μετά από μία ακόμη σύγκρουση με τον Λυκόφρονα, σχεδόν παραφρονεί και αποφασίζει να θυσιάσει τις αρχόντισσες της πόλης στο μνήμα της γυναίκας του.
Ενώ οι αρχόντισσες θρηνούν, εμφανίζεται ο Λυκόφρων. Ο Περίανδρος τον πληροφορεί ότι έχει πάρει δηλητήριο και του ζητά συγχώρεση, αλλά ο νέος είναι ανυποχώρητος και του λέει σκληρά ότι η Μέλισσα τον μισούσε σε όλη της ζωή. Έξαλλος ο Περίανδρος τον σκοτώνει με το χρυσό μαχαίρι· ύστερα ξεψυχά στο παλάτι, που κατά την τελευταία του διαταγή, πυρπολείται από τους φρουρούς.

Πληροφορίες για τη συγγραφή
Γράφεται το 1937 στην Αίγινα, μετά την περιήγηση του Καζαντζάκη στην Πελοπόννησο. Το 1948, στο Παρίσι, τη μεταφράζει στα γαλλικά, ελπίζοντας ότι θα ανέβαινε στο γαλλικό θέατρο. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Maurice Jacquemont έδωσε το κείμενο στον Albert Camus, ο οποίος ενθουσιάστηκε και συνέστησε στον Jean Louis Barrault να το ανεβάσει· παρά την επιθυμία του, ο Barrault δεν τα κατάφερε. 

Παίζουν: Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Άννα Συνοδινού, Λυκούργος Καλλέργης, Ελένη Ζαφειρίου Σκηνοθεσία: Νίκος Γκάτσος

Η μεγάλη θυσία (1955) του Δ. Θεοφιλόπουλου

(για την 25η Μαρτίου)
Παίζουν: Μάνος Κατράκης, Νέλλη Μαρσέλλου, Μαρούλα Ρώτα, Ιορδάνης Μαρίνος, Νίκος Φιλιππόπουλος, Σπύρος Ολύμπιος, Γιάννης Πελεκούδας, Δημήτρης Ντουνάκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς
Μουσική Επιμέλεια: Σίμων Καρράς (χωροδία και λαϊκά όργανα)

Η κόμισσα της φάμπρικας (1986)των Ασημάκη Γιαλαμά & Κώστα Πρετεντέρη

Σπάνιο ραδιοφωνικό θεατρικό έργο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη,
η πρώτη μετάδοση του οποίου έγινε στις 28 Δεκεμβρίου 1986.

Παίζουν οι: Βέρα Κρούσκα, Ρένα Βενιέρη, Στέλιος Παύλου, Θάνος Καληώρας, Χρήστος Βαλαβανίδης,Χλόη Λιάσκου, Χρυσούλα Διαβάτη

Η μακαρίτισσα μητέρα της κυρίας (1989) του Ζωρζ Φεντώ

Πρόκειται για έργο γραμμένο το 1908, από το Γάλλο κωμωδιογράφο Ζωρζ Φεντώ, που πάντα τον θεωρούσαν σπουδαίο παραγωγό θεατρικού γέλιου και μεταπολεμικά αναγνωρίστηκε, για πρώτη φορά, ως κωμική μεγαλοφυΐα. Το έργο μεταδόθηκε για πρώτη φορά, στις 27-6-1989, από την εκπομπή Το Μονόπρακτο στο Β' Πρόγραμμα.
Η μετάφραση είναι της Ζωής Ρηγοπούλου η σκηνοθεσία του Κώστα Τσώνου και ακούγονται οι ηθοποιοί: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μίμης Χρυσομάλλης, Μίνα Αδαμάκη και Δημήτρης Πιατάς.

Παίζουν: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μίμης Χρυσομάλλης, Μίνα Αδαμάκη, Δημήτρης Πιατάς
Σκηνοθεσία: Κωστής Τσώνος

Η κυρία που δεν πενθεί (1977) του Κώστα Μουρσελά

Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Έλλη Φωτίου, Αντώνης Αντωνίου
Σκηνοθεσία: Στέφανος Ληναίος

Ηρώ & Λέανδρος (1969) του Φραντς Γκριλπάρτσερ

Παίζουν: Θεανώ Ιωαννίδου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Έφη Ροδίτη, Νίκη Τσιγκάλου, Τζένη Ζαχαροπούλου, Σιμόνη Ξενοπούλου, Βασίλης Ανδρονίδης, Γιώργος Χριστόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Λάμπρος Κοτσίρης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μασαλάς

Ηχώ και Νάρκισσος του Νότη Περγιάλη

Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος
Παίζουν: Δημήτρης Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Αντιγόνη Βαλάκου, Τόνια Καράλη, Μαρία Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μπούχλης, Νίκος Φιλιππόπουλος, Άννα Λώρη, Στέλιος Βόκοβιτς

Η κηδεία του υπουργού (1977) του Δημητρίου Κορομηλά

Παίζουν: Δημήτρης Κοντογιάννης, Τασσώ Καββαδία, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Ξανθογιώργης, Σταύρος Ξενίδης, Άννα Κυριακού
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης

Η καμπάνα και το χελιδόνι (1956) του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Τόνια Καράλη, Μαίρη Λαλοπούλου
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Η Ελλάς και ο ξένος (1956) του Γεωργίου Λασσάνη

Το έργο του Γεωργίου Λασσάνη Η Ελλάς και ο ξένος είναι ένα από τα δεκαέξι πρωτότυπα θεατρικά έργα που γράφτηκαν στα τελευταία τριάντα χρόνια πριν το 1821.

Παίχτηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1819 στην Οδησσό, όπου ο ηλικίας 26 ετών Λασσάνης υπηρετούσε ως εκπαιδευτικός.

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου 1956, από την εκπομπή Η Ώρα της Ελληνικής Σκηνής, με την ευκαιρία των 135 χρόνων από την επανάσταση του 1821, όπου προλόγισε ο ιστορικός θεάτρου Γιάννης Σιδέρης.

Παίζουν: Τίτος Βανδής, Γιώργος Νέζος, Πέτρος Φυσσούν, Ελένη Χατζηαργύρη, Βύρων Πάλλης, Δημήτρης Χατζημάρκος, Αθηνά Κασσαβέτη, Βίκτωρ Παγουλάτος, Γιώργος Μετσόλης, Δημήτρης Ντουνάκης
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Η διώρυξ του Μπλάουμιλχ (1961)του Εφραίμ Κίτσον

Παίζουν: Νότης Περγιάλης, Έφη Πόλλυ, Γρηγόρης Βαφιάς, Κώστας Παπαγεωργίου, Μαργαρίτα Γεράρδου, Βίκτωρ Παγουλάτος, Τασώ Καββαδία, Κώστας Δημητριάδης, Νίκος Παπαναστασίου, Αλέκος Ματαράγκας, Κώστας Σαντοριναίος, Δημήτρης Βεάκης, Κώστας Μπάκας, Ντόρα Βολανάκη, Τζένη Δρόσου, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Λυκούργος Καλλέργης, Δημήτρης Νικολαΐδης, Γιώργος Γαβριηλίδης, Μαρίκα Κρεββατά, Γιώργος Μετσόλης, Δήμος Σταρένιος, Γιώργος Πλούτης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Επιτρέποντες (1969) του Μενάνδρου

Παίζουν : Γιάννης Βογιατζής, Τάκης Μηλιάδης, Γιάννης Αργύρης, Θεόδωρος Δημήτριεφ, Λουκιανός Ροζάν, Ερρίκος Κονταρίνης, Ιάκωβος Ψαράς, Μάκης Λειβαδάς, Πόπη Παπαδάκη, Αιμιλία Υψηλάντη, Λάλια Λασκαρίδου, Ματίνα Μπρούστα, Θεόδωρος Ζιζίκος
Σκηνοθεσία : Κωστής Λειβαδέας

Έκτωρ και Ανδρομάχη (1967) του Δημήτρη Σιατόπουλου

Παίζουν: Γιάννης Αποστολίδης, Χλόη Λιάσκου, Κώστας Κοσμόπουλος, Έλλη Βοζικιάδου
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος

Ελένη (1961) του Ευριπίδη

Παίζουν: Αλέκα Κατσέλη, Νίκος Χατζίσκος, Φοίβος Ταξιάρχης, Έλλη Ξανθάκη, Θόδωρος Μορίδης, Θάλεια Καλλιγά, Μαλαίνα Ανουσάκη, Βέρα Βασδέκη, Κώστας Μπάκας, Ιορδάνης Μαρίνος, Αλέκος Πέτσος, Δημήτρης Χόπτηρης
Σκηνοθεσία: Θάνος Κωτσόπουλος

Δεσποινίς ετών 39 (1962) των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου

Παίζουν: Χρήστος Ευθυμίου, Νίτσα Τσαγανέα, Χρήστος Τσαγανέας, Νάντια Χωραφά, Ίλια Λιβυκού, Ευάγγελος Πρωτόπαππας, Κώστας Παπαγεωργίου, Λιάκος Χριστογιαννόπουλος
Σκηνοθεσία: Ίων Νταϊφάς

Βάκχες (1960) του Ευριπίδη

Υπόθεση:
Παίζουν: Νίκος Χατζίσκος, Γιάννης Αποστολίδης, Γκίκας Μπινιάρης, Θάνος Κωτσόπουλος, Φοίβος Ταξιάρχης, Στέλιος Βόκοβιτς, Ελένη Ζαφειρίου
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Αποκριά με το χθες (1978) του Αρτέμη Μάτσα

Παίζουν: Παόλα Φωφώ Λουκά, Κούλα Γκιουζέπε, Σοφία Βερώνη, Σωτηρία Ιατρίδου, Μπέμπα Δόξα, Τάκης Μηλιάδης - φιλοξενούμενος πρωταγωνιστής, Ηλίας Κακλαμάνης - Κομπέρ
Συγγραφή - Αφήγηση - Ραδιοσκηνοθεσία: Αρτέμης Μάτσας

Αίας (1960) του Σοφοκλή

Υπόθεση:
Παίζουν: Κάκια Παναγιώτου, Στέλιος Βόκοβιτς, Καρούσος, Αλέκα Κατσέλη, Νίκος Καζής, Νίκος Χατζίσκος, Βασίλης Κανάκης, Γιάννης Αποστολίδης, Γκίκας Μπινιάρης, Νίκος Παπακωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Θάνος Κωτσόπουλος
Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ικέτιδες (1961) του Αισχύλου

Η τραγωδία Ἱκέτιδες (1073 στίχοι), το λυρικότερο έργο του Αισχύλου, εξιστορεί την ικεσία των Δαναΐδων και του πατέρα τους προς την πόλη του Άργους, για να αποφύγουν τον αιμομικτικό γάμο με τους γιούς του Αιγύπτου. Αποτελεί ύμνο στη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της γυναίκας. Είναι το πρώτο μέρος τριλογίας ακολουθούμενο από τις τραγωδίες «Αιγύπτιοι» και «Δαναΐδες» και από το σατυρικό δράμα «Αμυμώνη». Στο παρελθόν, λόγω της απλότητας των στίχων και της σπουδαιότητας που είχε σε αυτήν ο πολυμελής χορός, πιθανολογούνταν ότι ήταν η παλαιότερη τραγωδία που έγραψε ο Αισχύλος (περί το 490πΧ), σύμφωνα με ένα παπυρικό απόσπασμα όμως, παραστάθηκε το 463 πΧ ή κατά άλλους το 464 πΧ (Πηγή: Βικιπαίδεια)

Παίζουν: Ελένη Ζαφειρίου, Κάκια Παναγιώτου, Πίτσα Καπιτσινέα, Ελένη Ξανθάκη, Έλλη Βοζικιάδου, Βέρα Δεληγιάννη, Όλγα Τουρνάκη, Μαρία Μοσχολιού, Ολυμπία Παπαδούκα, Ελένη Ρήγα, Γιάννης Αποστολίδης, Θάνος Κωτσόπουλος, Νίκος Χατζίσκος
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Κύκλωψ (1969) του Ευριπίδη

Υπόθεση:
Παίζουν: Σταύρος Ξενίδης, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Νάσος Κεδράκας, Μανώλης Δεστούνης, Φοίβος Ταξιάρχης, Σπύρος Καλογήρου, Γιώργος Ζαχαριάδης, Βούλα Χαριλάου
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Νίκος Σφυρόερας

Κύκλωψ (1969) του Ευριπίδη

Υπόθεση:
Παίζουν: Σταύρος Ξενίδης, Ευάγγελος Πρωτοπαππάς, Νάσος Κεδράκας, Μανώλης Δεστούνης, Φοίβος Ταξιάρχης, Σπύρος Καλογήρου, Γιώργος Ζαχαριάδης, Βούλα Χαριλάου
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς
Μετάφραση και ραδιοφωνική προσαρμογή: Νίκος Σφυρόερας

Μαρία Πενταγιώτισσα (1958) του Παύλου Νιρβάνα

Υπόθεση:
Παίζουν: Δάφνη Σκούρα, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Βασταρδής, Φοίβος Ταξιάρχης, Νότης Περγιάλης, Λίλιαν Πανά, Ελεάνα Απέργη, Γιώργος Δήμος, Νέλλη Μαρσέλλου, Λούλα Ιωαννίδου, Διονύσης Παγουλάτος
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Μαρία Πενταγιώτισσα (1958) του Παύλου Νιρβάνα

Υπόθεση:
Παίζουν: Δάφνη Σκούρα, Χριστόφορος Νέζερ, Νίκος Βασταρδής, Φοίβος Ταξιάρχης, Νότης Περγιάλης, Λίλιαν Πανά, Ελεάνα Απέργη, Γιώργος Δήμος, Νέλλη Μαρσέλλου, Λούλα Ιωαννίδου, Διονύσης Παγουλάτος
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Μασκαράττα (1978) του Ντίνου Κουμπάτη

Υπόθεση:
Παίζουν: Νέλλη Αγγελίδου, Γιώργος Μοσχίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης

Μασκαράττα (1978) του Ντίνου Κουμπάτη

Υπόθεση:
Παίζουν: Νέλλη Αγγελίδου, Γιώργος Μοσχίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης

Μάρθα - Μαρία (1977) της Ρένας Τριανταφυλλίδη

Υπόθεση:
Παίζουν: Νίκος Πιλάβιος, Νένα Μεντή, Είρηνη Εμιρζά, Νίκος Γαλιάτσος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Κώστογλου, Ντόρα Σιμοπούλου, Τάσος Παπαδάκης, Ματίνα Καρρά, Εσθήρ Φράνκο, Γιώργος Γεωγλερής, Νίκος Σκιαδάς, Ηλίας Ασπρούδης, Θεόδωρος Συριώτης, Μαρίκα Τζιραλίδου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρζάς

Ματωμένος γάμος (1955) του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Υπόθεση:
Παίζουν: Βάσω Μεταξά, Ελένη Χατζηαργύρη, Τόνια Καράλη, Άννα Ραυτοπούλου, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ρίτα Μουσούρη, Σπυριδούλα Γιαννάτου, Θάνος Κωτσόπουλος, Λυκούργος Καλλέργης, Δημήτρης Μπάλλας, Κώστας Μπάκας, Παντελής Ζερβός, Γιώργος Λαζάνης
Μουσική σύνθεση – Πιάνο: Μάνος Χατζιδάκις
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Ραδιοφωνική προσαρμογή: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν

Μενέξενος (1973) του Πλάτωνα

Υπόθεση:
Πάιζουν: Θάνος Κωτσόπουλος, Κώστας Γαλανάκης
Σκηνοθεσία και Ραδιοφωνική Προσαρμογή: Κλέαρχος Καραγιώργης

Μια κούπα γεμάτη χρυσάφι (1987) του Πλαύτου

Το έργο Μια κούπα γεμάτη χρυσάφι είναι μία απο τις 21 κωμωδίες του Πλαύτου που σώζωνται ολόκληρες. Έχει ήρωά της ένα γέρο τσιγκούνη που λατρεύει το χρυσάφι που το έχει φυλαγμένο σε μια κούπα.

Το έργο αποτέλεσε πρότυπο για τον Φιλάργυρο του Μολιέρου, ενώ ο Μάτεσις χρησιμοποίησε στο Βασιλικό του το επεισόδιο με την κόρη που παρασύρθηκε από κάποιον άγνωστο σε μια γιορτή.

Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 24/8/1987 από την εκπομπή Το Θέατρο της Κυριακής.

Η μετάφραση και διασκευή είναι της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ.

Παίζουν : Μιχάλης Καλογιάννης, Γιάννης Αργύρης, Λούλα Ιωαννίδου, Λουϊζα Ποδηματά, Ζώρας Τσάπελης, Θύμιος Καρακατσάνης, Μανώλης Δεστούνης, Νάσος Κεδράκας, Βαγγέλης Πρωτοπαπάς, Γιώργος Ζαχαριάδης, Έλντα Αθανασάκη
Σκηνοθεσία : Κώστας Κροντηράς

Μία περίεργη εξαφάνιση (1981) του Ζώρζ Νεβέ

Υπόθεση:
Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μάρθα Βούρτση, Κατερίνα Βασιλάκου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου

Μοντέρνοι άνθρωποι (1969) των Ορέστε Μπιάνκολι και Ντίνο Φαλκόνι

Υπόθεση:
Παίζουν: Νόνικα Γαληνέα, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Ίλυα Λιβυκού, Δημήτρης Παπαγιάννης, Φαίδων Γεωργίτσης, Γιώργος Χριστόπουλος, Ρένα Βενιέρη, Τέλης Ζώτος, Γιώτα Οικονομίδου, Λουκιανός Ροζάν, Σιμόνη Ξινοπούλου, Ελένη Καψάσκη
Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρομάτης

Μπλοκ C (1968) του Ηλία Βενέζη

Υπόθεση:
Παίζουν: Γιώργος Τζώρτζης, Κώστας Καστανάς, Νίκος Φιλιππόπουλος, Γιώργος Νέζος, Θεόδωρος Έξαρχος, Βασίλης Ανδρονίδης, Κώστας Παπαγεωργίου, Νίκος Τζόγιας, Παύλος Δεσσύλας, Γιάννης Κώστογλου, Μαίρη Βλυσσίδη, Γιώργος Γεωγλερής, Σπύρος Ολύμπιος, Νίκος Παπακωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Τριβιζάς

Νεφέλες (1982) του Αριστοφάνη

Υπόθεση:
Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Λόικσα Αβαγιανού, Τάκης Βουλαλάς, Δημήτρης Βυζάντιος, Θεόδωρος Δημήτριεφ, Τρύφων Καρατζάς, Κώστας Κοκκάκης, Σπύρος Μαβίδης, Σοφία Μυρμηγκίδου, Δημήτρης Τσούτσης
Σκηνοθεσία: Στέλιος Παπαδάκης

Ξενοδοχείο του σταθμού του Κάρλο Γκολντόνι

Υπόθεση:
Παίζουν: Φώντας Κονδύλης, Κυριάκος Κατριβάνος, Γιώργος Μάζης, Έλενα Τσαλδάρη, Χρήστος Κωστόπουλος, Λάμπρος Κοτσίρης, Μιχάλης Μπαλής
Σκηνοθεσία: Κλέαρχος Καραγιώργης

Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι (1970) του Τζώρτζ Μπέρναρντ Σω

Υπόθεση:
Παίζουν: Γιώργος Βελέντζας, Ρίτα Μουσούρη, Σταύρος Ξενίδης, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Ιορδάνης Μαρίνος, Σπύρος Ολύμπιος, Φοίβος Ταξιάρχης, Δήμος Σταρένιος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Ο απαιτητικός ζωγράφος (1978) του Τριστάν Μπερνάρ

Υπόθεση:
Παίζουν : Χρήστος Δοξαράς, Δημήτρης Ζακυνθινός, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Ντίνα Γιαννάκου, Γιώργος Γεωγλερής, Ματίνα Καρρά, Θάνος Καληώρας, Λευτέρης Ελευθεριάδης
Σκηνοθεσία : Βύρων Πάλλης

Η βεγγέρα (1977) του Ηλία Καπετανάκη

Υπόθεση:
Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Γιώργος Σαμπάνης, Νένα Μεντή, Μαριτίνα Πάσσαρη, Κώστας Αρζόγλου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Υβόνη Μαλτέζου, Σταύρος Μερμήγκης, Σοφία Σεϊρλή
Σκηνοθεσία: Ντίνος Λύρας

Ζωρζ Νταντέν (1977)του Μολιέρου

Υπόθεση:
Παίζουν: Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Άννα Κυριακού, Σούλα Διαβάτη, Νίκος Σκιαδάς, Αλμπέρτο Εσκενάζι, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Τζένη Κολλάρου, Λουκιανός Ροζάν
Σκηνοθεσία: Λυκούργος Καλλέργης

Ζωγραφική πάνω σε ξύλο (1979)του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Υπόθεση:
Παίζουν: Αλέξης Μίγκας, Άννυ Πασπάτη, Χρήστος Πάρλας, Κώστας Αρζόγλου, Όλγα Τουρνάκη, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Σοφία Μυρμηγκίδου, Χρήστος Δοξαράς, Μαίρη Λαλοπούλου, Έλλη Βοζικιάδου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παπακυριάκης

Ευτυχισμένες μέρες (1979)του Σάμουελ Μπέκετ

Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου το 1979, με τη Βάσω Μανωλίδου και τον Μηνά Χατζησάββα.

Το μονόπρακτο του Σάμουελ Μπέκετ Οι Ευτυχισμένες μέρες γράφτηκε το 1960 και ανέβηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1961. Έχει παιχτεί από πολλές διάσημες ερμηνεύτριες σε όλο τον κόσμο, όπως η Madeleine Renauld, η Peggy Ascroft κ.α. ενώ εκπληκτική υπήρξε η ερμηνεία της Χριστίνας Τσίγκου στο ανέβασμα του έργου το 1966, αλλά και την άνοιξη του 1973, που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα της. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά από την εκπομπή Το Θέατρο της Νύχτας την 1/11/1989, σε μετάφραση Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου και σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή

Παίζουν : Βάσω Μανωλίδου, Μηνάς Χατζησάββας
Σκηνοθεσία : Αλέξης Μινωτής

Ερωφίλη (1959) του Γεώργιου Χορτάτζη

Υπόθεση:
Παίζουν: Ελένη Νενεδάκη, Δημήτρης Βεάκης, Ιορδάνης Μαρίνος, Σπύρος Ολύμπιος, Λυκούργος Κελλέργης, Νίκος Παπακωνσταντίνου, Πίτσα Καπιτσινέα, Πόπη Παπαδάκη, Κλεοπάτρα Παυλίδου, Θάλεια Καλλιγά, Άννα Ραυτοπούλου, Στέλιος Βόκοβιτς
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Επιτρέψτε μου να σας προσφέρω ένα ποτηρι τσάι του Γκύντερ Ρύκερ

Η πτήση προς Βουδαπέστη υποχρεώνεται σε αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμιο της Πολωνίας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εκεί μια νεαρή κοπέλα από τη Γερμανία, εκδότρια βιβλίων, γνωρίζεται με έναν ηλικιωμένο κύριο. Μέσα από τη συζήτησή τους ξυπνούν μνήμες από ολόκληρη τη ζωή του, όχι πάντα ευχάριστες.

Η σκηνοθεσία είναι της Μπάρμπαρα Πλέζατ, η μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη, η παραγωγή της Βίκυς Μουνδρέα και η ψηφιακή επεξεργασία του Γιάννη Ψυχογιού.

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μαλαβέτας, Πίτσα Μπουρνόζου, Όλγα Δαμάνη

Ενοικιάζεται (1977) του Νικόλαου Λάσκαρη

Υπόθεση:
Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Τζόλυ Γαρμπή, Χλόη Λιάσκου, Νίκος Πιλάβιος, Χρήστος Δοξαράς, Κική Ρέππα, Χρήστος Μάντζαρης.
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος

Ένας ασήμαντος πόνος του Χάρολντ Πίντερ

Οι μεγάλοι συγγραφείς γράφουν για το ραδιόφωνο
Υπόθεση:
Σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης Μετάφραση: Τάκης Καλφόπουλος
Παίζουν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Δέσπω Διαμαντίδου

Ένα καπρίτσιο (1961) του Αλφρέ ντε Μυσσέ

Υπόθεση:
Παίζουν: Φλωρέτα Ζάννα, Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Αγνή Βλάχου
Σκηνοθεσία: Κώστας Κροντηράς

Ελεύθεροι πολιορκημένοι (1969)του Δημήτρη Μπουρούνη

Υπόθεση:
Παίζουν: Δημήτρης Ζακυνθινός, Λάμπρος Κοτσίρης, Βασίλης Μητσάκης, Τάκης Ασημακόπουλος, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Θεόδωρος Ντόβας, Δημήτρης Ιωακειμίδης, Βασίλης Παπανίκας, Γιώργος Πέτρου, Νίκος Πιλάβιος, Μιχάλης Μπαλής, Λουκιανός Ροζάν, Γιάννης Φιλιππούσης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μηλιώνης

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν (1970) της Μπέττυ Σμιθ

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν (1970)
Ραδιοφωνική διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μπέττυ Σμιθ

Το Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αμερικανικά μυθιστορήματα, που γνώρισε τεράστια εκδοτική επιτυχία, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη. Αποτέλεσε το μπέστ σέλερ της χρονιάς του 1943, ενώ το 1951, έγινε μουσική κωμωδία.

Στη ραδιοφωνική του μεταφορά, από τον Γιώργο Γιαννίση, μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 14/10/1970, από την εκπομπή Το Θέατρο της Τετάρτης. Η μετάφραση και η ραδιοφωνική προσαρμογή είναι του Γ. Γιαννίση.

Παίζουν: Ματίνα Καρρά, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Αγγέλικα Καπελάρη, Τζόλυ Γαρμπή, Γιώργος Δάνης, Γιώργος Μετσόλης, Χρήστος Δαχτυλίδης, Ντίνος Καρύδης

Ε, κανείς δεν είναι εκεί; (1978) του Ουίλλιαμ Σάρογιαν

Υπόθεση:
Παίζουν: Χρήστος Πάρλας, Βίκυ Βανίτα, Λάζος Τερζάς, Αρτέμης Μάτσας, Αντώνης Αντωνίου, Σοφία Κακαρελίδου
Σκηνοθεσία: Μαρία Χρυσάφη

Δωδέκατη νύχτα (1956) του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Υπόθεση:
Παίζουν: Βύρων Πάλλης, Αντιγόνη Βαλάκου, Παντελής Ζερβός, Τίτος Βανδής
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Δόνια Ροζίτα (1967) του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γράφει τη Δόνια Ροζίτα, τη γεροντοκόρη ή τη γλώσσα των λουλουδιών, όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος του έργου, στην τελευταία περίοδο της ζωής του. Ο ίδιος ο ποιητής, όμως, λέει ότι συνέλαβε αυτή τη μελαγχολική κωμωδία δέκα χρόνια πριν, το 1924. Η Δόνια Ροζίτα πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία το 1935, έναν χρόνο πριν από το θάνατο του μεγάλου ποιητή. Στο ραδιόφωνο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 13/1/1967 από την εκπομπή Το Τρίτο Θέατρο.

Παίζουν: Σταύρος Ξενίδης, Σμάρω Στεφανίδου, Μαρία Φωκά, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Κώστας Κοσμόπουλος, Γιώργος Τζώρτζης, Ματίνα Καρρά, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Αγλαΐα Παγκάλου, Γιώργος Μοσχίδης, Θεανώ Ιωαννίδου, Βέτα Προέδρου, Κική Ρέππα, Αγνή Βλάχου, Χρήστος Μάντζαρης, Νικηφόρος Νανέρης
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Τριβιζάς

ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ (1972), Σωτήρης Πατατζής

Δον Καμίλο, του Σωτήρη Πατατζή σε ηχογράφηση του 1972, από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πρόκειται για μια απολαυστική κωμωδία με ξέφρενους ρυθμούς, γρήγορες εναλλαγές, απρόβλεπτες διασκεδαστικές ανατροπές. Έργο διαχρονικό με καταλυτικό χιούμορ που μέσα από την πολιτική σάτιρα στηλιτεύει τους δημοκόπους και τους φανατικούς, προσεγγίζοντας με ανθρωπιά ρόλους και χαρακτήρες που έρχονται και παρέρχονται... και πάντα ανάμεσά μας θα βρίσκονται
Παραμονές δημοτικών εκλογών σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας, ο Δον Καμίλο, ένας απλοϊκός καθολικός κληρικός συντηρητικών απόψεων, πρόσωπο μεγάλης ηθικής εμβέλειας, που συχνά συνομιλεί με το Τζίμινι Κρίκετ του (φωνή συνειδήσεως του), κατά δε την άποψη με τον Κύριο Ιησού Χριστό, γίνεται στόχαστρο επιτήδειων πολιτικών.

Ο Δον Καμίλο βρίσκεται αντιμέτωπος με την συνείδησή του, καθόσον η ταυτόχρονη άφιξη του, αμφισβητούμενης ηθικής, Δημάρχου της πόλης, Φλουράτου εκπροσώπου της χριστιανοδημοκρατικής παράταξης και του τοπικού ηγέτη του Κουμμουνιστικού Κόμματος, υποψηφίου Δημάρχου Πεπόνε, στο σπίτι του προμηνύει γι' αυτόν θύελλες. Η κατάσταση.... "δένει" με την άφιξη του Καρδινάλιου και της φανατικής κομμουνίστριας αδελφής του, Ασπασίας.

Παράλληλα ο Πεπόνε, εξυφαίνει πίσω από την πλάτη του Δον Καμίλο, τον ιστό ενός ερωτικού σκανδάλου, όπου θα πιαστεί από ματαιοδοξία, ανταποκρινόμενος στον έρωτα μιας νεαρής χήρας. Ενώ ο πολιτικός αγώνας μαίνεται σε διάφορα επίπεδα, "θαύματα" συμβαίνουν σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας κι ο Δον Καμίλο βρίσκεται άθελα του μέσα στη δίνη της πολιτικής κονίστρας και του προσωπικού του δράματος, αφού ως άγαμος κληρικός δοκιμάζεται για πρώτη φορά από τον πειρασμό της γυναικείας σάρκας.

Ο Καθολικός κληρικός δέχεται την χαριστική βολή, ληροφορούμενος ότι η ανηψιά του Τζούλια, αναθρεμένη από τον ίδιο, είναι έγκυος από τον Μάριο, γιο του Πεπόνε...
Ακούγονται: Μίμης Φωτόπουλος, Τζένη Σαμπάνη, Γιάννης Βούρος, Παύλος Χαϊκάλης

Δεσποινίς διευθυντής (1988) των Ασημάκη Γιαλαμά & Κώστα Πρετεντέρη

Υπόθεση:
Ενα σπάνιο ραδιοφωνικό θεατρικό που ηχογραφήθηκε το 1988
Παίζουν, με τη σειρά που ακούγονται, οι ηθοποιοί : Κωστας Κουκακης, Θεοδοσης Ισαακίδης, Βέρα Κρούσκα, Ιάκωβος Ψαράς , Θάλεια Αργυρίου, Θάνος Καληώρας, Δημήτρης Τσούτης

Γαμήλιο Εμβατήριο (1969) του Άγγελου Τερζάκη


Δημιουργός της γενιάς του 1930, στη διάρκεια αυτής της «θεμελιώδους», καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση και εξέλιξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού - σε όλους τους τομείς της Τέχνης - δεκαετίας, για την ακρίβεια στα 1937, ο 30χρονος τότε Αγγελος Τερζάκης, γράφει το δεύτερο θεατρικό του έργο, το «Γαμήλιο εμβατήριο». Το έργο (το 1938 ο Τερζάκης ξαναδούλεψε τη δεύτερη και τρίτη πράξη και το ανέβασε ο θίασος της Μ. Κοτοπούλη), είναι ένα αυθεντικής ελληνικής «ταυτότητας» ρεαλιστικό, ποιητικής ατμόσφαιρας οικογενειακό δράμα, που «καθρεφτίζει» την ταξική δομή, τα ήθη, τις αξίες, αντιλήψεις, συμπεριφορές της ελληνικής κοινωνίας στο μεσοπόλεμο.


Υπόθεση: Χώρος δράσης του έργου είναι μια επαρχία και το σπίτι μιας άλλοτε πλούσιας, ονομαστής, με κοινωνικά αξιώματα, πτωχευμένης πλέον οικογένειας. Μια χήρα μάνα, με ελάχιστη πια ακίνητη περιουσία, με τέσσερις κόρες, ένα γιο φευγάτο χρόνια, άγνωστο πού και μόνο «προστάτη» τον αδελφό της, έναν αρπακτικό, αλλά αποτυχημένο πολιτευόμενο. Το να βρει γαμπρό, στη μικρή επαρχία, η πρωτότοκη κόρη είναι ουτοπία. Θεωρείται ήδη «γεροντοκόρη». Τη μοίρα της ακολουθεί και η δευτερότοκη. Η τριτότοκη, εικοσάχρονη περίπου, που περιφρονεί τον έρωτα του συνεσταλμένου επαρχιώτη δασκαλάκου, συνειδητοποιεί ότι μόνο αν μάθει μια δουλιά και φύγει για να εργαστεί στην πρωτεύουσα, μπορεί να ξεφύγει από την κλειστή κοινωνία της και ίσως να παντρευτεί, αλλά συντρίβεται από έναν απατεώνα Αθηναίο που της πούλησε έρωτα αλλά την εγκατέλειψε. Η μικρότερη, γυμνασιοκόριτσο ακόμη, με το οποίο είναι ερωτευμένος ένας φυματικός αιώνιος φοιτητής, θα συντριβεί όπως και όλες οι αδελφές με τον ερχομό του - χαρτοπαίκτη όπως αποδείχνεται - αδελφού τους, ο οποίος με τη νοοτροπία ότι ο άνδρας (ο πατέρας και μετά ο γιος) είναι ο «αρχηγός της οικογένειας», αδίστακτα θα πουλήσει το μοναδικό πια χωράφι -πηγή επιβίωσης της μάνας και των θυγατέρων της.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μιχαηλίδης

Παίζουν: Μαρία Σκούντζου, Ελένη Ερήμου, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Λουίζα Ποδηματά, Ελένη Ζαφειρίου, Ελένη Χαλκούση, Γιάννης Αργύρης, Χάρης Παναγιώτου, Σπύρος Ολύμπιος, Δώρα Μπαλάσκα, Γιώργος Τζώρτζης


Πιστεύω ότι σε αυτό το έργο ο Τερζάκης "κλείνει το μάτι" στο Λόρκα. Σαφείς οι ομοιότητες με το "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμα" του Ισπανού συγγραφέα. Άλλωστε ο Τερζάκης, ως διευθυντής δραματολογίου του Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου, είχε επιμεληθεί το πρόγραμμα της Θεατρικής Παράστασης του έργου του Λόρκα, το 1962. Βασιλική Νίκα

Γιαπωνέζοι ψαράδες του Βόλφγκανγκ Βάιρόυχ

Υπόθεση:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρεμούνδος Μετάφραση: Σωτηρία Ματζίρη
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Πόπη Κόντου, Κατερίνα Καραβία, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Μίρκα Καλαντζοπούλου, Ηλίας Πλακίδης, Χριστίνα Αβλιανού, Κώστας Καραγιώργης, Κυριάκος Παπαδημητρίου
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Απόστολοι εκ περάτων (1974) του Ματθαίου Μουντέ

Υπόθεση:
Παίζουν: Γιάννης Αργύρης, Νίκος Χατζίσκος, Ρένα Βενιέρη, Ιορδάνης Μαρίνος, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Μαρία Μοσχολιού, Δημήτρης Ντουνάκης, Μιχάλης Μπαλής, Καίτη Τριανταφύλλου, Γιάννα Ολυμπίου, Καίτη Φούτση, Οδυσσεύς Γονιάδης
Σκηνοθεσία: Νίκος Σκιαδάς

Βρυκόλακες (1984) του Ερρίκου Ίψεν

Υπόθεση:
Οι Βρυκόλακες ήταν το πρώτο έργο του Νορβηγού συγγραφέα που παίχτηκε στην Ελλάδα, το 1984, 13 χρόνια αφότου γράφτηκε και κυκλοφόρησε στη Νορβηγία. Από τότε, η παρουσία των έργων του Ίψεν στην ελληνική σκηνή είναι συνεχής και τα έργα του αποτέλεσαν μεγάλη πρόκληση για ηθοποιούς, αλλά και για σκηνοθέτες, όπως ο Οικονόμου, ο Χρηστομάνος, ο Πολίτης, ο Ροντήρης, ο Κουν, ο Μινωτής, ο Κατσέλης κ.α.

Το έργο μεταδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1984 από την εκπομπή Μικρή Αυλαία. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Θεοδοσιάδη και ακούγονται οι ηθοποιοί: Ελένη Χατζηαργύρη, Κώστας Καστανάς, Γιώργος Μοσχίδης, Κάτια Δανδουλάκη, Κώστας Κοντογιαννίδης

Σκηνοθεσία : Γιώργος Θεοδοσιάδης

Απόλλων του Μπελλάκ (1961) του Ζαν Ζιρωντού

Υπόθεση:
Παίζουν : Κώστας Γεννάτας, Χρήστος Τσαγανέας, Βάσω Μανωλίδου, Γιώργος Μετσόλης, Γιώργος Μπέλλος, Δημήτρης Βορρές, Σταύρος Ξενίδης, Αλίκη Βέμπο, Καίτη Λαμπροπούλου
Σκηνοθεσία : Γιώργος Θεοδοσιάδης

Αντίο νιάτα (1968) των Σάντρο Καμάγιο και Νίνο Οχίλια

Υπόθεση:
Παίζουν: Δημήτρης Μαλαβέτας, Άννα Κυριακού, Ρίτα Μουσούρη, Νίκος Παπαναστασίου, Τζούλια Αργυροπούλου, Ντίνος Καρύδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιαννίσης

Αίτηση σε γάμο (1976) του Άντον Τσέχωφ

Υπόθεση:
Παίζουν: Τίμος Περλέγκας, Σταύρος Ξενίδης, Μαρία Σκούντζου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φιλιππίδης